Ключов лидер на руските спецслужби отиде на знаково посещение в Иран

Ключов лидер на руските спецслужби отиде на знаково посещение в Иран

Ключов лидер на руските спецслужби отиде на знаково посещение в Иран

Лидерът на руските спецслужби и дори сочен за приемник на Владимир Путин – Николай Патрушев посети знаково Иран за първи път от години. Секретарят на съвета за сигурност на Руската федерация проведе специализирани консултации по двустранни въпроси, но и по ситуацията около Украйна, съобщава „Независимая газета“. Пътуването е на фона на нарастващите обвинения срещу Москва за използване на ирански оръжия във войната срещу Украйна. Руската страна отхвърля тези обвинения, но смята за важно да демонстрира високо качество на отношенията с Техеран. В самата Ислямска република не всички гледат еднозначно на укрепването на връзките с Руската федерация.

Али Шамхани, секретар на Висшия съвет за национална сигурност на Иран, беше първият, който прие Патрушев. Както съобщиха от пресслужбата на Съвета за сигурност на Русия, дневният ред на техните разговори е включвал не само обсъждане на ситуацията около Украйна, но и аспекти на развитието на сътрудничеството по т.нар. „специализирани канали“. „Беше разгледана темата за информационната сигурност, както и мерките за противодействие на намесата във вътрешните работи на двете страни от страна на западните разузнавателни служби“, гласи изявлението на Съвета. Очевидно по този начин Москва демонстрира разбиране и подкрепа към многократно изказваната от ирански официални лица хипотеза, че продължаващите от септември протести в страната са резултат от пряка намеса на други държави.

Патрушев и Шамхани подчертаха, че Руската федерация и Иран трябва да разширят обмена на опит в развитието на икономиката, както и активно да изграждат външнотърговски контакти, особено в условията на санкции. Приблизително същият кръг от въпроси по-късно беше повдигнат и на разговорите на секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация с президента на Иран Ебрахим Раиси.  Пътуването на секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация изглежда като показателен отговор на нарастващите обвинения на Запад, че Москва използва продуктите на иранската отбранителна индустрия като част от войната срещу Украйна. Поредицата от тези изявления наскоро беше допълнена от съобщението на канала Sky News, че Ислямската република е получила от Русия 140 милиона евро в брой и образци от заловени британски и американски оръжия в замяна на своето военно оборудване, включително безпилотни летателни апарати.

Освен това Белият дом говори публично за подозренията си, че Москва, „използвайки се от богат опит в потискането“, уж съветва Техеран как да се противопостави на антиправителствените протести, започнали през септември с искания срещу строгите правила за носене на хиджаб и прераснали в широко движение .

Руската федерация отхвърля обвиненията във военно-техническото сътрудничество с Иран.  Въпреки това министърът на външните работи на Ислямската република Хосейн Амир Абдолахян направи някои нехарактерни забележки миналата седмица, като каза, че страната му наистина е доставяла на партньори в Москва своите отбранителни продукти, но това няма нищо общо с войната в Украйна. „Иран достави на Русия ограничен брой нови безпилотни летателни апарати преди избухването на военните действия“, каза външният министър, добавяйки, че Техеран в момента не се занимава с такива доставки.  В същото време местното издание Jamhuri Eslami разкритикува политическите подходи, които правителството на Ислямската република е избрало спрямо Украйна. Въз основа на изявленията на Абдолахян вестникът отбеляза, че сделките за износ на дронове трябва да съдържат ясно условие в кои конфликтни зони те могат да бъдат експлоатирани и в кои не, и изрази увереност, че иранската страна не трябва да нарушава баланса в дипломатическите контакти с Киев. Според Джамхури Еслами, Техеран е имал всички шансове да заеме нишата на посредник.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ