Защо езиците на спортистите са сини и 19 други олимпийски странности

Защо езиците на спортистите са сини и 19 други олимпийски странности

Защо езиците на спортистите са сини и 19 други олимпийски странности

Наблюдателни зрители на Олимпийските игри в Лондон забелязаха поредица от странни особености в облеклото на спортистите, в организацията и практикуването на различните спортове. До BBC са пристигнали над 400 имейла и публикации в социалните мрежи с интересни въпроси. Новинарската мрежа ги публикува и им отговаря, представяйки любопитни факти, свързани с Олимпиадата.

----

Въпрос: Някои от атлетите си боядисват езиците в синьо преди надпреварите. Това някакъв тип ефект от допинг тест ли е или нещо друго?

Отговор: Много зрители са забелязали това. Няма конкретен отговор. Една от възможните причини е, че са пили напитка от спонсора Powerade.

------------------------------------------------

В.:Кой спортист носи номер 2012?

О.: Алфредо Аревало от Гватемала. Не му носи особен късмет. Дори не успява да го облече и да се включи в маратона за мъже.

---------------------

В.: Защо по игрищата се движат малки играчки коли с дистанционно управление?

О.:Малките автомобили MINI, пуснати по тревата, доставят на официалните лица в организацията чуковете, дисковете и копията, които спортистите са хвърлили. Могат да се движат 35 минути без зареждане.

---------------------

В.: Защо британският национален химн е променен за церемониите с раздаването на медалите?

О.: Химът е променен от композитора Филип Шепард. Рефренът „Бог да пази кралицата” (“God save the Qeen”) в него е изведен от минорната тоналност. Новата версия на фразата е издържана мажорно.

-----------------------

В.:Какви са тези колоездачи, които винаги съпровождат по суша отстрани участничките в гребането?

О.: Те са треньори на участващите отбори по гребане, които после ще оценяват представянето на отбора си и на тези на конкурентите.

--------------------------

В.: Защо когато връчват медалите за гребане на жените няма олимпийски подиум?

О.: Защото има дълготрайна основна ценност в този спорт, според която гребците имат огромно уважение към техните съперници. Затова, по време на церемониите всички победители се нареждат в един и същи ред. Видът на медала не се изтъква.

-----------------------

В.: Какви са тези странни звуци, които издават стрелците, когато направят изстрел? При всеки от тях звучат различно. Какво казват?

О.: Традицията на този спорт идва от стрелбата срещу патици във Великобритания. По време на олимпиадата се мятат дискове. Някои от британските стрелци все още викат “Pull!”, когато искат целта да бъде изстреляна от машината.

-----------------------

В.: Какво е значението на буквите, изписани по саксии около зоната за преобличане?

О.:Според Международната конна федерация тези букви просто са се появили по време на Олимпийските игри в Белгия през 1920 г. Никой не знае произхода им, въпреки че има различни теории. Една от тях е, че обозначават първите букви на градовете, покорени от римляните.

-------------------------

В.: Защо конете носят шапки?

О.: Поставените на главата им „летящи бонета” са основно с декоративна цел.

-----------------

В.: А защо плувците имат две шапки?

О.: Много от тях го правят простичката причина е, че им държат по-здраво очилата на главата.

-------------

В. Имайки предвид колосалните суми, похарчени за спортна екипировка, защо номерата на екипите на някои спортисти се закачат с безопасни игли?

О.: Въпрос на логистика е. Всички горни приставки върху екипите са давани на атлетите само в първия кръг, около 40 минути след старта на спортното им събитие, когато цялата екипировка се проверява, за да е сигурно, че отговаря на олимпийските правила.

--------------------

В.: Защо някои атлети бягат без да са от държава?

О.: Ако нямат национален олимпийски комитет, атлетите по света могат да се включват като независими олимпийски атлети ("Independent Olympic Athletes" или IOA). В лондонските игри такъв е един спортист от Южен Судан.

-------------------------------------------------------

В.: Защо височината на подиума за сребърните и бронзовите медалисти е равна, а за златото е издигната?

О.: Инструкциите за височината на подиумите на медалистите са въведени от Международния олимпийски комитет. От 1932 г.насам те постановяват, че само златните медалисти ще стоят по-високо в сравнение с останалите две страни.

------------------------------------

В.: Защо не се използва вътрешната линия в бягането на 200 и 400 м?

О.: Тя се използва само в бягането на дълги разстояния - 800 м. При късите разстояния не е подходяща, защото е по-къса като дължина и стартът й е изнесен най-много назад.

---------------------------

В.:А защо игрището за хокей е синьо?

О.: То не е зелено за първи път по време на тазгодишните Олимпийски игри.повърхността му е обработена със специални материали, които правят придвижването по нея по-бързо за спортистите.

------------------------------

В.: Хостесите на поредица от спортни събития са облечени иззцяло в лилаво. Някои от тях носят оранжев шарф, други не? Защо така?

О.: Костюмите за церемониите на победата се носят от 100 дами атлети – доброволки, които придружават представителите и 200 мъже, които носят цветя и медали. Те са изработени по дизайн на завършилите Кралската академия по изкуството на Острова. Ескортите на атлетите носят шарф, вдъхновен от древногръцкото облекло.

----------------------------

В.: Защо пред някои от зрителите на стадиона са поставени черни кутии?

О.: Те се наричат „пиксели на публиката. Общо 640 хил. са. Контролират се от компютър и помагат във видеоизлъчването.

-------------------

В.:Има ли медали, гравирани с името на победителя?

О.:Медалите са гравирани с детайли за спорта, но не и за победителя. Въпреки това е оставено място, където спечелилият спортист може да изпише името си, ако пожелае.

---------------------------------

В.:Има колоездач, който представлява Хонгонг. Как така? Хонконг не е ли Китай?

О.: Хонконг е управляван под принципа една държава две системи. В последните десетилетия той си спечели силна икономическа независимост. Между другото има 204 олимпийски комитета, които представят суверенни нации и географски локации.

------------------------------

В.: Това на екрана на 4 и 5 август муха ли е?

О.:Много зрители са питали какво е. Засега няма обяснение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ