Модният култ „Капсулен гардероб”

Независимо от зашеметващия бум на модната индустрия, все по-голяма популярност набира т.нар. капсулен гардероб, който се състои от 10-15 базови дрешки. И все по-често към него обръщат очи едни от най-богатите и успешни хора по света. Емблематични примери в това отношение са Марк Зукърбърг и неговите сиви тениски, както и легендарното черно поло на Стив Джобс. Капсулният гардероб е толкова прилепчив тренд, че е успял да пробие дори и сред законодатели на индустрията като Джорджо Армани, който също предпочита минималистичния чар на черното. Защо? Ето няколко практични обяснения

1. Икономия на решения. Колкото повече решения се налага да вземаме, толкова повече се влошава качеството им. Това е класическото обяснение на Марк Зукрбърг за неговия капсулен гардероб от сиви тениски. За хората, които всеки вземат важни решения, отпадането на поне една точка от списъка като сутрешния избор какво да облекат, освобождава повече време и място в ума за други мисли, убеден е създателят на Facebook.

2. Икономия на време. Дори и не можем да си представим колко време губим в избор на дрехи. Отговор на този въпрос дава любопитен експеримент, проведен в Москва преди време под името „333”: в продължение на 3 месеца да се носят само 33 дрехи. Участниците в експеримента категорично потвърдили, че започнали да пестят лавина от време и значително по-лесно и бързо се приготвяли сутрин за работа.

3. По-малко стрес. Както отбелязва арт директорът Матилда Кол от Ню Йорк, която също споделя концепцията за капсулния гардероб, много по-малко се тревожиш за облеклото си в течение на деня. Край на притесненията „Не е ли прекалено официално”, „А не е ли твърде разголено?” „Почти всеки път съжалявах, че съм се облякла по този начин, още щом стигнех до платформата на метрото”. Но сега, в делова бяла риза от коприна и черни панталони тя има един повод  по-малко за безпокойство всеки ден.

4. Икономия на енергия. Тази идея издига известният холивудски режисьор Кристофър Нолан. Не само подборът на разнообразен гардероб, но и обслужването му – пране, подреждане и прочие, изисква много енергия, отбелязва той. Нима успешните хора могат да си позволят в днешно време безмислен разход на енергия?!

5. Малко, но качествено. Често, големият гардероб не означава, че носите всичко, което е в него. Той е като скъпа сладкарница с огромно, направо потискащо разнообразие. И най-лошото е, че по-голямата част от натрупаните по рафтовете и закачалките дрехи или не ни харесват, или не се чувстваме удобно в тях. А капсулният гардероб е като елитен ресторант – вариантите pа избор са по-малко, но със сигурност, много качествени. Не само изглеждаш по-добре, но и се чувстваш по-добре, споделят други последователи на тази мода.

6. Култов статус. Американската писателка Елис Грегъри го обобщава най-добре: „Култово е да обличаш едно и също всеки ден. Това е евтин и лесен начин да се чувстваш известен. Един и същи костюм отразява вашата зрялост, стабилност, непреходни ценности. Затова и героите в детските книжки винаги носят едно и също — като неизменен и надежден пример за подражание”.

Има няколко универсални практични правила за конструирането на перфектния капсулен гардероб и те започват с:

1. Изхвърли всичко старо! За да разчистите ново пространство за новите идеи.

2. Инвестирай в малко на брой, но качествени дрехи и аксесоари! От 10 до 30 отделни части.

3. Мисли за универсалните варианти. Ограничавате броя на вещите в гардероба, но пък те трябва да служат за различни цели - на работа, на по питие вечер, разходка в парка, вечеря навън, делови събития и т.н. Подбирайте неща, които се съчетават и могат да изпълняват успешно различни роли с леки допълнения към тях.

По материали от Business Insider

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ