Германия, Франция и Италия постигнаха споразумение за бъдещото регулиране на изкуствения интелект

Германия, Франция и Италия постигнаха споразумение за бъдещото регулиране на изкуствения интелект

Германия, Франция и Италия постигнаха споразумение за бъдещото регулиране на изкуствения интелект

Франция, Германия и Италия са постигнали споразумение за начина на регулиране на изкуствения интелект, което се очаква да ускори преговорите на европейско равнище, предава Ройтерс.

Трите правителства подкрепят ангажименти, които са доброволни, но задължителни за малките и големите доставчици на изкуствен интелект в Европейския съюз, които ги подпишат.

Европейската комисия, Европейският парламент и Съветът на ЕС преговарят как блокът да се позиционира.

През юни Европейският парламент представи "Акт за изкуствения интелект", чиято цел е да ограничи рисковете от приложенията на ИИ и да избегне дискриминационните ефекти, като същевременно използва иновативната сила на ИИ.

По време на обсъжданията Европейският парламент предложи кодексът за поведение първоначално да бъде задължителен само за големите доставчици на ИИ, които са предимно от САЩ.

Трите правителства на ЕС заявиха, че това очевидно конкурентно предимство за по-малките европейски доставчици може да има недостатъка да намали доверието в тях и да доведе до намаляване на броя на клиентите.
Затова правилата за поведение и прозрачност трябва да бъдат задължителни за всички, заявиха те.

Според споразумението, оформено в документ, видян от Ройтерс, първоначално не трябва да се налагат санкции.

Ако обаче след определен период от време се установят нарушения на кодекса за поведение, може да се създаде система от санкции. В бъдеще европейски орган ще следи за спазването на стандартите, се казва в документа.

Министерството на икономиката на Германия, което отговаря за темата заедно с Министерството на цифровите технологии, заяви, че законите и държавният контрол не трябва да регулират самия ИИ, а по-скоро неговото приложение.

Министърът по цифровите въпроси Фолкер Висинг заяви пред Ройтерс, че е много доволен от постигнатото споразумение с Франция и Германия за ограничаване само на използването на ИИ.

"Трябва да регулираме приложенията, а не технологията, ако искаме да играем във висшата лига на ИИ в света", каза Висинг.

Държавният секретар по икономическите въпроси Франциска Брантнер заяви пред Ройтерс, че е изключително важно да се използват възможностите и да се ограничат рисковете.

"Разработихме предложение, което може да осигури баланс между двете цели в един технологичен и правен терен, който все още не е определен", каза Брантнер.

Тъй като правителствата по света се стремят да извлекат икономическите ползи от ИИ, през ноември Великобритания беше домакин на първата си среща на високо равнище по въпросите на безопасността на ИИ.
В понеделник и вторник германското правителство е домакин на цифрова среща на върха в Йена, провинция Тюрингия, която ще събере представители на политиката, бизнеса и науката.

Въпросите, свързани с ИИ, ще бъдат включени в дневния ред и при разговорите на германското и италианското правителство в Берлин в сряда.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ