Пентагонът обяви трети успешен тест на хиперзвуково оръжие

Пентагонът обяви трети успешен тест на хиперзвуково оръжие

Пентагонът обяви трети успешен тест на хиперзвуково оръжие

САЩ успешно тестваха въздушно-реактивно хиперзвуково оръжие, произведено от Raytheon Technologies Corp. То е способно да достигне скорости, превишаващи скоростта на звука пет пъти, съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявление на Пентагона.

Тестът беше третият успешен от 2013 г. насам. Проведени са общо четири теста на хиперзвукови оръжия с въздушна реакция. Продуктът на Raytheon беше успешен и двата пъти, докато Lockheed Martin имаше един успешен тест и един неуспех, според официалните данни.

„Развитието на хиперзвуковите възможности на нашата страна е критически важен национален императив и това беше важна стъпка напред“, каза президентът на Raytheon Уес Кремер. Според него поредните успешни летателни тестове дават по-голяма увереност в техническата готовност на прототипа на оръжието.

От Raytheon направиха официално изявление, че след изстрелването от самолет, ракетата се е ускорила до хиперзвукови скорости с помощта на реактивен двигател. Хиперзвуковите оръжия преминават през горните слоеве на атмосферата с повече от пет пъти скоростта на звука или около 6200 км (3853 мили) в час.

В момента успешно тестваните хиперзвукови оръжия са притежание на САЩ, Русия и Китай. През март руското министерство на отбраната съобщи, че също планират държавни изпитания на хиперзвуковата крилата ракета "Циркон" от надводен носител в средата на тази година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ