Технологии

Samsung иска да произвежда най-високотехнологичните чипове до 5 години

Samsung иска да произвежда най-високотехнологичните чипове до 5 години

Samsung иска да произвежда най-високотехнологичните чипове до 5 години

Samsung заяви днес, че има за цел да направи някои от най-модерните полупроводници в света след пет години, докато надпреварата между южнокорейския гигант и най-големия производител на чипове в света TSMC се нажежава, пише Си Ен Би Си.

Компанията изложи пътна карта за своите планове за производство на чипове и каза, че ще започне да произвежда чипове с 2 нанометров процес през 2025 г. и 1,4 нанометров процес през 2027 г.

Гореспоменатите нанометри са свързани с размера на транзисторите върху чиповете. Ако размерът на транзисторите е по-малък, това означава, че по-голям брой от тях могат да бъдат поместени на квадратен милиметър върху даден чип. Това води до създаването на по-мощни и по-енергийно ефективни чипове. Процесорът в новите iPhone 14 на Apple е на база на 4 нанометров чип.

Samsung започна да произвежда 3 нанометрови чипове по-рано тази година.

Южнокорейската фирма, известна с потребителската електроника и чиповете за памет, се стреми да разшири бизнеса си с договорно производство на чипове в опит да настигне тайванската TSMC.

Samsung е втората по големина „леярна за чипове“ в световен мащаб по приходи, със 17,3% пазарен дял в сравнение с 52,9% за TSMC, според TrendForce.

От своя страна TSMC очаква да започне производството на 3nm чипове тази година, като производството на 2nm трябва да започне през 2025 г. Компанията обаче не е обявила официално планове за масово производство на 1,4nm чипове.

„Това е първият път, когато SEC (Samsung Electronics) представя своята дългосрочна пътна карта за леярството и мисля, че е по-агресивна от TSMC и пазарните очаквания“, каза С. К. Ким, анализатор в Daiwa Capital Markets, пред CNBC.

Амбициозните планове на Samsung идват на фона на глобалните икономически насрещни ветрове и признаците за забавяне на търсенето на полупроводници. Световните продажби на чипове са паднали с 3,4% през август в сравнение с юли, според базираната в САЩ асоциация на полупроводниковата индустрия.

Въпреки това, Samsung заяви, че планира да разшири производствения си капацитет за най-модерните чипове с повече от три пъти до 2027 г. в сравнение с тази година, подчертавайки оптимистичните си нагласи към бъдещото търсене.

Това включва и фабриките на компанията в САЩ. Samsung има завод в Остин, Тексас и в момента изгражда обект на стойност 17 милиарда долара в Тейлър в същия щат.

Вашингтон иска да привлече производители на чипове като Samsung и TSMC да създадат фабрики в САЩ, така че да може да намали зависимостта от производствените центрове на Тайван и Южна Корея.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 5 до 11 юни