Изобретиха супер чайник със специално дъно за скоростно завиране

Изобретиха супер чайник със специално дъно за скоростно завиране

Изобретиха супер чайник със специално дъно за скоростно завиране

Екип от изследователи, ръководен от професор Евелин Уанг от Масачузетския технологичен институт /MIT/, създаде специална технология за обработка на долната повърхност на съдове, предназначени за завиране на вода. При нормални условия, на плоското дъно на чайника по време на нагряване, първо се образуват отделни мехурчета пара, но след това има риск те да се слеят в един цял слой пара. Получава се нещо като „филм“ от пара между нагретия метал и течността, който служи като топлоизолатор и забавя по-нататъшното нагряване на водата.

Американски учени са си поставили задачата да разработят тип дънна повърхност на чайник, върху която възможно най-бързо да се образуват парни мехурчета и да не се задържат на място. За да направят това, те създадоха поредица от малки кухи конуси с ширина 10 микрометра, разположени на 2 мм един от друг. Всеки конус е точката, в която се образува балон от пара, който по време на нарастваането си се задържа на място и не се слива с останалите, за да образуват т.нар. филм. Формата на конуса осигурява естествено привличане на още втечнената вода към върха му, когато от него се отделя мехур от пара. Това всъщност осигурява постоянен поток от вода до мястото на нагряване, но тя още не е е превърната в пара, което ускорява нагряването по целия обем на течността. Третият фактор в технологията е създаването по повърхността на метала множество „гребени“, които значинтелно увеличават площта на контакт на водата с нагреваемата повърхност.

 Все още не е възможно да се прецени ефективността на технологията, тъй като тя е тествана само в лабораторни условия и върху много ограничени проби. Такива конструкции обаче имат потенциал да се използват в енергийния сектор за генериране на електричество с помощта на пара, както и в охладителни системи за електронни устройства.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ