Акциите на Lenovo се сринаха с 10%

Акциите на Lenovo се сринаха с 10%

Акциите на Lenovo се сринаха с 10%

Акциите на най-големия производител на персонални компютри, Lenovo, загубиха 10% от стойността си, след като компанията отчете първия спад в тримесечните си приходи от над 6 години насам, пише британската телевизия Би Би Си.

Китайската компания съобщи, че в периода октомври-декември приходите й са се понижили с 8% заради забавяне в търсенето на смартфони и компютри.

И все пак Lenovo отчете тримесечна печалба от 300 милиона долара – по-висока от очакваните 243 милиона.

В изявление председателят и главен изпълнителен директор, Ян Янкин, казва, че резултатите на компанията „са повлияни от глобалното макроикономическо забавяне, нестабилните валути на ключови пазари и свиване пазара на компютри."

Lenovo генерира над 50% от приходите си от продажбата на компютри. Напоследък обаче компанията търси начини да диверсифицира бизнеса си.

През 2014 година технологичният гигант придоби Motorola в сделка за 2,9 милиарда долара – ход, който го превърна в третия най-голям производител на смартфони.

Този бизнес все още не е донесъл печалби на Lenovo, която обаче остава оптимистична за потенциала му на развиващи се пазари като Бразилия и Индия.

Наскоро компанията стартира изпълнението на агресивен план за орязване на разходите, който включва съкращаването на 3000 работни места.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ