Бум на безконтактниите разплащания с Visa у нас

Бум на безконтактниите разплащания с Visa у нас

Бум на безконтактниите разплащания с Visa у нас

Безконтактните разплащания отбелязват невиждано висока употреба и популярност сред българските граждани, като само за последните 12 месеца броят на осъществените трансакции е нараснал с 535%, а оборотът с безконтактни карти Visa се е увеличил с над 600%. Това показват последните данни на Visa Европа и недвусмислено сочат, че този тип разплащания се налага като новата норма при осъществяването на трансакции.

"Във Visa наблюдаваме как технологията навлиза със скоростно темпо в телекомуникационните услуги, търговията на храни, продажбата на горива, веригите за бързо хранене, фармацевтичните услуги и забавленията. Инфраструктурата се развива също бързо –  към края на 2015 г. броят на безконтактните терминали в България надвишава 30 хил., а от 1 януари 2016 г. всички нови терминали на територията на страната са изцяло безконтактни.", коментира Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България

Въпреки митовете, че потребителите в България се чувстват все още несигурни да плащат с карта, ръстът на оборота с безконтактни карти Visa за изминалата година подсказва точно обратното. Картодържателите придобиват все повече увереност при пазаруване и ценят високо предимствата на безконтактните карти Visa, пояснява тя.

"Именно защото българските картодържатели разпознават марката Visa като сигурна, надеждна и защитена, а технологията на продуктите и услугите – като отлична, безконтактните разплащания бележат този удивителен ръст. Всичко това е резултат от непрестанните усилия на екипа ни, съвместно с българските банки. В тясно сътрудничество с тях и българските търговци, във Visa работим за въвеждането на добрите западни практики и стандарти за разплащане в страната, вкл. безконтактната технология като база за развитие на мобилните разплащания.", отбелязва Красимира Райчева. 

Безконтактните разплащания са точно толкова безопасни, колкото разплащанията с обикновена карта и несъмнено са по-сигурни от плащанията в брой. Този тип карти имат вградена функция за сигурност и разполагат със същите мерки за сигурност, с които разполагат и останалите карти Visa. За да бъде изпълнена успешно трансакцията с такава карта, тя трябва да бъде доближена максимално до безконтактен терминал, на разстояние от около 5 см. Това означава, че е невъзможно да се плати „по погрешка“ с безконтактна карта – например, когато минавате покрай терминал и картата е в чантата ви. Освен това, преди същинската трансакция, продавач-консултантът трябва да въведе сумата за плащане на POS терминала.

В световен мащаб се наблюдава ръст на мобилните и безконтактните разплащания, P2P (разплащания от човек на човек), а прогнозата е до 2020 г. над 50% от трансакциите с Visa да бъдат направени през мобилни устройства. С дигитализацията на разплащанията безконтактната технология бързо еволюира от разплащателните карти към други устройства, а европейците, вкл. и българите, са сред първите, които възприемат тези нови технологии.  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ