162,6 млн. лв. са просрочените задължения на болниците

162,6 млн. лв. са просрочените задължения на болниците

162,6 млн. лв. са просрочените задължения на болниците

Държавните и общинските болници имат просрочени задължения в размер на 162,6 млн.лв. Това става ясно от писмен отговор на министъра на здравеопазването Петър Москов на депутатски въпрос, който БГНЕС притежава. Данните са към края на януари 2015 г. На практика това означава, че сметките на болниците могат да бъдат запорирани във всеки един момент, което би довело до блокиране на работата им.

Справката показва, че само за месец просрочените задължения на болниците са се увеличили с 14,8 млн. лв. На 31 декември 2014 г. просрочените дългове са били 147,8 млн. лв., докато на 31 януари, те вече са 162,6 млн.лв. От данните става ясно още, че просрочените задължения на държавните болници са малко над 132 млн.лв., а на общинските почти 30 млн.лв. Просрочените задължения на "Пирогов" към 31 януари 2015 г. възлизат на 12 млн.лв., на Александровска болница – 10,6 млн.лв., а на Царица Йоанна (ИСУЛ) – над 5 млн.лв. Многопрофилните болници за активно лечение в областните градове имат общо 61,7 млн.лв. просрочени задължения.

От отговора на министъра на здравеопазването става ясно още, че към 31 декември 2014 г. дълговете на държавните и общински болници са в размер на 397 млн.лв. От Министерството на здравеопазването уточняват, че едва след предоставянето на Годишните финансови отчети за 2014 г., "като при необходимост ще се предприемат действия относно изискване от конкретни лечебни заведения на актуализирани погасителни планове и адекватни управленски решения".

В края на февруари от Българския лекарски съюз сигнализираха за наложен запор на сметките на 11 общински болници. Преди дни и от Сдружението на общинските болници предупредиха от опасност от фалити и блокиране на системата на здравеопазването. От Сдружението се обявиха и срещу Постановление на Министерския съвет, с което НЗОК е била задължена да плаща на болниците само след проверка за дължими данъци.

През седмицата от НЗОК напомниха, че лечебните заведения вече ще трябва да въвеждат данните на хоспитализираните пациенти в единна регистрационна система. Гратисният период за въвеждането на софтуера е 1 април. Системата ще отчита - приема и изписването на пациент от болницата в реално време. От НЗОК напомниха още, че от началото на следващия месец медицинските дейности, отчетени за пациенти, за които няма записи в регистрационната система, няма да бъдат заплащани. До момента само 88 болници подават данни в Регистрационната система, като по-малко от 50% от тях правят това регулярно, уточниха от НЗОК. В пет области - Велико Търново, Ловеч, Перник, Смолян и Търговище, няма нито едно лечебно заведение за болнична помощ, което да е внедрило регистрационната система. В шест области броят на въвелите системата спрямо общия брой договорни партньори на НЗОК е минимален: Благоевград - 1 от 13, Габрово - 1 от 6, Кюстендил - 1 от 6, Пазарджик - 2 от 13, Софийска област - 2 от 14, Ямбол - 1 от 4.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават