Борсов наблюдател: Напрегнато начало на октомври за пазарите

Борсов наблюдател: Напрегнато начало на октомври за пазарите

Борсов наблюдател: Напрегнато начало на октомври за пазарите

Събитието на седмицата, както е в началото на всеки месец, е публикуването на доклада за пазара на труда в САЩ. Това е единственият значим показател, който не отразява все още влошаване и е основната причина да се говори за „меко приземяване“ на щатската икономика.

Прогнозите са безработицата да остане без съществена промяна спрямо нивото от 3.8% месец по-рано, а броят на новите работни места в частния сектор да се увеличи със 150 000. Това е сравнително ниско равнище и не отговаря на растежа на населението, но не е и голямо, за да увеличи безработицата. Още повече, че не се наблюдава нарастване на заявленията за помощи от продължително безработни, а това винаги е сигнал за влошаване на пазара на труда.

Показателите за бизнес климата също ще са интересни за инвеститорите, като индустрията отчете по-слабо свиване от прогнозите. Причината за това може да се намери в подобрението при поръчките и новите работни места, но и в намаляването на инфлационния натиск в компаниите.

Икономическите новини подкрепят предпазливия подход на инвеститорите, но и не са причина за разпродажби на акции в момента. Въпреки това се наблюдават някои интересни и притеснителни тенденции на пазарите. Щатският долар поскъпва, което не е необичайно при продължаващия натиск надолу върху акциите и най-вече върху облигациите. Златото и среброто също започнаха да трупат сериозни загуби през изминалата седмица. Това не се дължи само на ръста на долара. Цената на златото падна с близо 70 евро за седмица. Подобен бърз спад имаше тази година по време банковите фалити в САЩ, като отразява спешни мерки по осигуряване на ликвидност от големи инвеститори и финансови институции. Като се вземе предвид и спада на държавните облигации, възможно е да има предварително осигуряване на ликвиден буфер при евентуални изненади с икономическите новини или при предстоящо повишение на лихвата от Федералния резерв. Във всеки случай, октомври започва изключително интересно.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ