Борсов наблюдател: Уолстрийт в търсене на нов двигател за растеж

Борсов наблюдател: Уолстрийт в търсене на нов двигател за растеж

Борсов наблюдател: Уолстрийт в търсене на нов двигател за растеж

Настроенията на инвеститорите на Уолстрийт се измениха коренно през миналата седмица. Паузата в покачването на лихвите от Федералния резерв и коментарите на банкерите, че намалява необходимостта от новото им повишение, доведе до намаление на доходността на облигациите. От там започна растеж на цените на акциите на най-силно пострадалите от корекцията компании, особено на най-чувствителните към високи лихви.

Но най-голямата промяна е отношението към финансовите резултати за третото тримесечие. Инвеститорите вече възнаграждават компаниите, които бият прогнозите, а не ги наказват с разпродажби на акции. Данните за пазара на труда показаха, че ситуацията със заетостта още е далеч от влошаване, характерно за рецесия. По-малкият брой на новите работни места идва и с охлаждането на растежа на заплащането, което ще успокои и инфлацията.

Макро новините и корпоративните отчети постепенно ще преминават на заден план. Инвеститорите ще трябва да си отговорят на въпроса дали скокът на акциите е началото на новогодишния растеж на индексите. Индексът S&P 500 вече направи корекция от 10% през изминалите три месеца. Възстановяването обхвана почти всички акции, което е добра основа за растеж в бъдеще. Но пазарът трябва да запази импулса си за покачване и да се фокусира върху потенциала за растеж на корпоративните печалби. Поне докато преобладават очакванията, че рецесията през следващата година няма да бъде силна и няма да засегне съществено финансовите резултати на компаниите. И ако никой от банкерите на Федералния резерв, които ще имат изявления тази седмица, не стресира пазарите с още повече мерки по затягане на политиката.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ