Бюджетният дефицит на Русия е достигнал рекордно ниво

Бюджетният дефицит на Русия е достигнал рекордно ниво

Бюджетният дефицит на Русия е достигнал рекордно ниво

Бюджетният дефицит на Русия достигна нова рекордна стойност през декември, тъй като приходите се сринаха на фона на ограниченията върху износа на петрол, а разходите за войната в Украйна нараснаха, предаде Блумбърг.

Според изчисления на агенцията, базирани на публикувани днес предварителни правителствени данни, фискалният дефицит е достигнал рекордните 3,9 трилиона рубли (56 млрд. щатски долара долара) миналия месец. Така дефицитът за цялата година е 3,3 трлн. рубли.

По-късно финансовият министър Антон Силуанов потвърди цифрата за цялата година, която според него възлиза на 2,3% от брутния вътрешен продукт. „Тези показатели не са лоши“, каза премиерът Михаил Мишустин след краткия доклад на Силуанов на заседание на правителството.

Предварителните данни показват, че разходите за годината са се увеличили с повече от една трета в сравнение с предвоенните прогнози. Правителствените разходи в Русия са силно сезонни, като в края на годината често се наблюдават големи скокове, които увеличават дефицита.

Притоците от високите цени на петрола, газа и други износни стоки през първата половина помогнаха да се компенсират нарастващите разходи, но тази тенденция сега се променя.

Цените на руския петрол се понижиха, след като държавите от Г-7 наложиха таван, целящ да ограничи печалбите на Кремъл. Правителството вече започна да намалява или забавя несвързаните с войната разходи и обсъжда по-високи данъци за някои големи компании, за да помогне за покриване на дефицита.

Въпреки този натиск фискалната позиция на Русия остава силна, като това се дължи на годините на предпазлива политика преди инвазията. Дефицитът тази година се очаква да бъде 2% от брутния вътрешен продукт, приблизително в съответствие с нивото от 2022 г. Но валутната прогноза се основава на цена на петрола от 70 долара за барел, което е с около 20 долара над нивата, наблюдавани през декември.

Ако цените на руския суров петрол останат на нивото от декември, приходите ще паднат с около 2,4 трлн. рубли, или 1,6% от БВП, под целта за тази година, според Александър Исаков, икономист от Bloomberg Economics.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ