Глобалните регулатори вдигат мерника на крипто платформите след срива на FTX

Глобалните регулатори вдигат мерника на крипто платформите след срива на FTX

Глобалните регулатори вдигат мерника на крипто платформите след срива на FTX

Сривът на борсата FTX внесе по-голяма спешност в регулирането на крипто сектора и надзорът над такива „конгломератни“ платформи ще бъде фокусът за 2023 г., каза в интервю за Ройтерс новият председател на Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO) Жан-Пол Серве.

Според него  регулирането на крипто платформите може да се основава на принципи от други сектори, които се справят с конфликти на интереси, като например агенции за кредитен рейтинг и компилатори на пазарни показатели, без да се налага да се започва от нулата.

Криптоактиви като биткойн съществуват от години, но регулаторите избягваха намеса в сектора Сривът във FTX, който изправи около един милион кредитори пред загуби в размер на милиарди долари, обаче ще допринесе за промяна в регулацията на сектора, каза Сарве пред Ройтерс.

„Чувството за неотложност не беше същото дори преди две или три години. Има някои различни мнения относно това дали крипто е истински проблем на международно ниво, защото някои хора смятат, че това все още не е съществен проблем и риск“, каза Серве.

„Нещата се променят и поради взаимосвързаността между различните видове бизнес и мисля, че сега е важно да можем да започнем дискусия и да продължим напред“, добави той.

IOSCO, която обединява световните регулатори на пазара на ценни книжа, вече е определила принципи за регулиране на т.нар стейбълкойн, но сега фокусът се насочва към платформи, които търгуват с тях.

В традиционния финансов сектор има функционално разделение между дейности като посредничество, търговия, банкови услуги и емитиране, като всяка има свой собствен набор от правила за поведение и предпазни мерки.

„Такъв ли е случаят с крипто пазара? Бих казал, че през повечето време не е“, каза Серве.

Появиха се крипто „конгломерати“ като FTX, които изпълняват множество роли като брокерски услуги, попечителство, собствена търговия, издаване на токени, всичко това под един покрив, което поражда конфликти на интереси, обяснява той.

„От съображения за защита на инвеститорите е необходимо да се предостави допълнителна яснота на тези пазари на чрез насоки за прилагане на принципите на IOSCO към крипто активи“, каза Серве.

„Възнамеряваме да публикуваме доклад от консултациите по тези въпроси през първата половина на 2023 г.“, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ