Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ определи 9 криптовалути като „ценни книжа“

 Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ определи 9 криптовалути като „ценни книжа“

Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ определи 9 криптовалути като „ценни книжа“

Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) използва дело за търговия с вътрешна информация в четвъртък, за да обяви официално девет дигитални валути за „ценни книжа“ в опитите си да дефинира нужния надзор над крипто пазара, предаде Coindesk.

Федералният регулатор на ценните книжа подаде жалба в четвъртък, в която се твърди, че бивш продуктов мениджър на борсата за криптовалути Coinbase е участвал в търговия с вътрешна информация, като е давал съвети на своя брат и на приятел за това кои активи борсата планира да листен в близко бъдеще. В необичаен ход SEC също изрично заяви, че девет от изброените крипто активи са ценни книжа.

Макар че SEC и в миналото е идентифицирала криптовалутите като ценни книжа, обикновено го е правила в текстове за принудително изпълнение или уреждане на сетълмент с емитент. Жалбата от четвъртък обаче е първият случай, в който SEC определя колко криптовалути като ценни книжа, без да повдига някакви обвинения срещу емитентите или борсата, листваща тези ценни книжа.

Изброените от комисията токени бяха AMP, RLY, DDX, XYO, RGT, LCX, POWR, DFX и KROM.

SEC отказа да коментира дали действията й от четвъртък представляват прецедент за начина, по който ще идентифицира крипто активите като ценни книжа и дали смята да предприеме действия срещу емитентите, които стоят зад посочените активи, или Coinbase, за това, че ги е листнала.

Служител на SEC каза, че разследването на основния случай за търговия с вътрешна информация продължава.

Адвокатът Джейсън Готлиб от Morrison Cohen LLP, отбеляза, че емитентите, Coinbase и всички други борси, които може да са търгували криптовалутите, считани за ценни книжа, „не са страни“ в делото, което означава, че може да не могат да оспорят решението на SEC в съда.

От своя страна, Coinbase заяви, че изброените криптовалути не са ценни книжа и посочи, че паралелно разследване на Министерството на правосъдието не е включвало глоби за „измама с ценни книжа“.

„Обвиненията на SEC за съжаление отвличат вниманието от действията на правоприлагащите органи, от които се нуждаем днес“, се казва в публикацията в блога на Coinbase.

В жалбата от 62 страници SEC разяснява как всяка една от тези девет крипотвалути отговаря на дефиницията за ценна книга.

„Всяка от деветте компании кани хората да инвестират с обещанието, че ще увеличи бъдещите си усилия за подобряване на стойност на тяхната инвестиция“, посочва агенцията в документа.

Coinbase отделно подаде петиция до SEC с молба да започне процес, от който да стане ясно как федералните закони за ценните книжа ще бъдат прилагани за  крипто активите

„Законът за ценните книжа не е подходящ за управление на цифрови активи. Опитът за прилагане на такива неподходящи закони към крипто създава редица проблеми“, се казва в публикация в блога на Coinbase.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ