Над 1 трилион евро е общото състояние на 500-те най-богати французи

Над 1 трилион евро е общото състояние на 500-те най-богати французи

Над 1 трилион евро е общото състояние на 500-те най-богати французи

Професионалното състояние на 500-те най-богати хора във Франция се е увеличило с 5% за една година и прехвърля символичния праг от общо 1 трилион евро. Това показва класация на френския седмичник "Шаланж", цитирана от Франс прес и БТА.

На първа позиция остава Бернар Арно, ръководителят на световния лидер в света на лукса LVMH, който оглавява класацията от 2017 г., с богатство, оценявано на 149 милиарда евро (спрямо 157 милиарда евро през 2021 г.).

Акциите на LVMH са изгубили 12 процента за 12 месеца на Парижката фондова борса, но Бернар Арно, чиято група е акционер в "Шаланж" (Challenges) с дял от 40 процента, е вторият най-богат човек в света след шефа на Tesla Илон Мъск, според сп. "Форбс".

Във Франция той изпреварва братята Ален и Жерар Вертхаймер, наследници на Chanel, със състояние от 80 милиарда евро, както и фамилията Hermеs - 78,7 милиарда евро. Първите десет притежават половината от общото богатство на 500-те, отбелязва "Шаланж".

След като през 2021 г. доближи 1 трилион евро, съвкупната стойност на богатството на 500-те най-състоятелни хора във Франция прехвърля този символичен праг през 2022 г.  с увеличение от 5 на сто за една година. Миналата година, в разгара на пандемията от COVID-19, то нарасна с 30 процента.

Прагът за включване в "Клуба на 500-те" непрекъснато расте и вече достига 200 милиона евро. През 1996 г., по времето на френския франк, бяха необходими равностойността на 19 милиона евро за място в това подбрано общество.

През 2022 г. групата е приела около 40 нови членове, като са взети предвид само професионалните активи, независимо дали са листвани или не на борсата.

Най-много е спечелил притежателят на компанията за морски транспорт CMA-CGM Родолф Сааде, който е прибавил 30 милиарда евро - рекордна сума от създаването на тази класация през 1996 г. Групата се е възползвала от скока на търсенето на вносни стоки и на цените на транспорта, отбелязва изданието.

Символи на стремглав растеж, най-вече в технологичния сектор, "Еднорозите" - нелиствани стартиращи компании с капитализация от над 1 милиард долара - също са добре представени в класацията. "Шаланж" е включил 34 акционери или основатели на тези току-що покълнали предприятия сред 500-те най-големи състояния във Франция. Средната им възраст е 34 години.

Доайен на класацията е 102-годишният Жак Гастон Мюре с богатство, оценявано на 1,6 милиарда евро. Той е собственик на Sicli - френска марка, специализирана в пожарната безопасност. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ