TBI Bank с рекордна печалба за първото тримесечие

TBI Bank с рекордна печалба за първото тримесечие

TBI Bank с рекордна печалба за първото тримесечие

Рекордна нетна печалба за първото тримесечие на годината отчита TBI Bank. Според консолидираните неодитирани финансови резултати тя възлиза на 10.2 млн. евро - с 40% по-висока спрямо същия период миналата година.

През първите три месеца на 2022 г. TBI продължи да предоставя своето решение „Купи сега, плати по-късно“ (BNPL) на нови партньори, включително на компании за лайфстайл и мода. Също така банката започна да предлага BNPL и на нов пазар – Гърция, и така увеличи мрежата си от търговски локации, в които присъства, до близо 15 000. Мобилното приложение за пазаруване TBI Buy продължава да разширява мрежата си от партньори, за да предоставя все повече възможности за иновативни и изгодни шопинг преживявания. и.

През същия период офисите на банката са обслужили над четвърт милион заявления в България и Румъния и са одобрени близо 120 хил. заема за 154 млн. евро – с 40% повече в сравнение със същия период миналата година.

Забелязва се ръст както в ритейл сектора, така и в този на малките и средни предприятия в Румъния и България, като активите на банката достигат 745 млн. евро (ръст от 5% в сравнение с края на 2021 г.).

Кредитното портфолио също бележи ръст и достига 585 млн. евро в края на март 2022 – със 7% повече отколкото в края на 2021-а. В първите три месеца на годината сумата на отпуснати потребителски кредити чрез различните канали в България – мобилно приложение, онлайн и офисна мрежа, нараства със 73% спрямо същия период на 2021 г. и допринася значително за рекордния резултат.

Приходите на банката нарастват до 36 млн. евро – предимно поради ръста от 22% на нетния лихвен доход и ръст на приходите от такси и комисиони. Taкa оперативната печалба за първите три месеца на 2022 г. достигa 29.3 млн. евро - с близо 34% ръст спрямо миналата година. Депозитното портфолио на TBI Bank достига до 514 млн. евро в края на тримесечието, демонстрирайки здравословен растеж, който изпреварва пазара.

В края на периода банката има силна и добре подсигурена позиция спрямо капитала и ликвидността си – коефициентът на капиталова адекватност е на ниво от 21.4%, а коефициентът на ликвидно покритие – 433% (повече от 4 пъти над регулаторния лимит). Дейностите на банката са подкрепени от постоянно подобряваща се дисциплина по отношение на управлението на разходите (49% административни разходи към оперативни приходи). Това позволява на възвръщаемостта на обслужваните кредити да достигне 25%, възвръщаемостта на активите – 5.5% и възвръщаемостта на капитала – 24.4%. Тези показатели поставят за пореден път TBI Bank сред най-рентабилните банки в Югоизточна Европа.

“Екипът на TBI още веднъж доказа, че бизнес моделът ни е устойчив срещу турболенциите на пазара. От началото на второто тримесечие вече работим активно и в Гърция като екипът е силно мотивиран и в очакване на първите ни резултати на най-новия за нас пазар”, обобщи Питър Барон, CEO на TBI.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ