Tesla се е разделила със 75% от активите си в биткойн

Tesla се е разделила със 75% от активите си в биткойн

Tesla се е разделила със 75% от активите си в биткойн

В началото на миналата година Tesla инвестира 1,5 млрд. долара в биткойни, залагайки на това, което производителят на електрически автомобили нарече „дългосрочен потенциал“ на цифровата валута. Вчера обаче стана ясно, че компанията е продала три четвърти от активите си в биткойн, пише Си Ен Би Си.

„Към края на второто тримесечие сме конвертирали приблизително 75% от нашите покупки на биткойн във фиатна валута“, посочиха от Tesla в отчета за приходите на компанията за второто тримесечие, публикуван в сряда. От компанията обявиха, че тези продажби са добавили 936 млн. долара в брой към нейния финансов баланс

Това представлява бързо отстъпление на Tesla и нейния главен изпълнителен директор Илон Мъск, които подкрепяше криптовалутите по време на подема им през миналата година като често публикуваше постова в Twitter за тях. Биткойнът загуби около половината от стойността си през последните четири месеца – период, който някой анализатори определят като „крипто зима“.

За Tesla пазарната стойност на нейните биткойн притежания достигна 2,48 млрд. долара през първото тримесечие на 2021 г. и завърши миналата година на ниво от около 2 млрд. долара. Компанията не каза на каква цена е продала биткойн активите си и не предостави не предостави данни за размера на обезценката си. Тук трябва да се отбележи, че биткойнът започна второто тримесечие на ниво от около 46 хил. долара и го завърши под 19 хил. долара.

Анализаторът Брайън Джонсън от Barclays изчисли по-рано тази седмица, че Tesla ще реализира обезценка от 460 млн. долара, свързана с биткойн, предвид разпродажбата на активите.

Мъск заяви, че причината Tesla да се откаже от биткойн активите си са били локдауните в Китай, тъй като компанията е трябвало да увеличи максимално паричната си позиция на фона на неяснотата около облекчаването на мерките в страната. „Това не трябва да се приема като някаква присъда за биткойн“, каза той, като добави, че Tesla е отворена за увеличаване на своите крипто активи в бъдеще.

От публикувания в сряда отчет за второто тримесечие на Tesla стана ясно, че компанията е постигнала коригирана печалба на акция от 2,27 долара при приходи от 16,93 млрд. долара, докато очакванията бяха за печалба на акция от 1,81 долара при приходи от 17,1 млрд. долара според данните на Refinitiv.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ