Автомобили

Азия печели войната за батериите на електрическите автомобили

Азия печели войната за батериите на електрическите автомобили

На фона на нарастването на интереса на потребителите към електрическите превозни средства, глобалният пазар на батерии за електромобили е нараснал до 27 млрд. долара през 2021 г., като очакванията са той да продължи да се разширява с бързо темпо, пише ZeroHadge.

В момента десетте компании с най-висок пазарен дял по отношение на капацитета за производство на батерии, регистриран през 2021 г., се намират в Азия – основно в Китай, Южна Корея и Япония. Според данни на SNE Research петте най-големи производителя CATL (Китай), LG (Южна Корея), Panasonic (Япония), BYD (Китай) и Samsung (Южна Корея) държат над 80% от световното производство на батерии за автомобилния сектор.

Китайската компания Contemporary Amperex Technology (CATL) е лидер в класацията с дял от 32,5%, които се дължи най-вече на силното търсене на местния пазар. Следват LG с 21,5%, Panasonic с 14,7%, BYD с 6,9%, Samsung с 5,4% и SK с 5,1%.

Европа и САЩ са изостанали значително в този стратегичен индустриален сектор, като в момента в тези региони се обмислят различни програми за насърчаване на развитието на тази технология.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ