България първа в ЕС по ръст на продажбите на нови автомобили

България първа в ЕС по ръст на продажбите на нови автомобили

България първа в ЕС по ръст на продажбите на нови автомобили

България е лидер в Европейския съюз по ръст на продажбите на нови автомобили. Продажбите на нови леки коли у нас нарастват през първите 11 месеца на годината със 17,2% до 26 675 спрямо 22 757 автомобила година по-рано. 

Само през ноември 2022 г. у нас  са продадени 2316 нови возила, което е с 20,9% повече от същия месец на 2021 г., сочат данните на Европейската асоциация на производителите на автомобили. 

Според експерти хората бързат да си купят нови коли заради притеснения, че цените им скочат още повече на фона на високата инфлация.  В момента заради проблеми с производството на чипове за някои марки и модели нови автомобили у нас се чака от 2 до 6 месеца.

Освен това през последната година в България цените на автомобилите втора употреба скочиха с близо 50 на сто. Причината е, че заради високите цени на новите возила  и намалялата  покупателна способност, все повече европейци предпочитат да карат автомобилите си повече време, а не да ги сменят на 4-5 г., каквато беше практиката до преди 2-3 години. Това пък води до недостиг  на пазара на автомобили втора употреба и помпа цените им, твърдят автодилъри. 

Доказва го и статистиката. През миналия месец в Евросъюза са регистрирани 829 527 нови коли. Те обаче са значително по-малко от закупените около 1 милион автомобила през ноември на предпандемичната 2019 г., сочат данните на Европейската асоциация на производителите на автомобили, цитирани от ДПА.  

С най -висок ръст на  сделките с нови коли след България  са Латвия (+6,4%), Румъния (7,4%) и Кипър (7,1%). В 18 от страните от ЕС има спад на продажбите. Те са най-големи в Дания (-20,6%), Литва (-18,8%) и Финландия (17,9%). 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ