Еко Рали България 2017 - кръг от Световната купа на FIA

Еко Рали България 2017 - кръг от Световната купа на FIA

Еко Рали България 2017 - кръг от Световната купа на FIA

От 28 до 30 юли ще се проведе тазгодишното издание на Еко Рали България. Надпреварата е кръг от Световната купа на FIA „Електричество и нови енергии”, като се нарежда до подобни мероприятия от Италия, Словения, Германия, Гърция и други държави от Европа.

Генералната новост за Еко Рали България 2017 е, че по новите изисквания на FIA в класирането за Световната купа се допускат електромобили, коли с горивни клетки и задвижвани от електричество хибридни машини, разполагащи с ДВГ, който не е механично свързан към колета (рейндж екстендър).

Що се отнася до категориите, които досега бяха част от Световната купа - хибриди и автомобили, задвижвани с алтернативни горива като пропан-бутан и метан, за тях е предвидено съпътстващо Национално Еко Състезание, като участващите в него ще се движат по същия маршрут и ще извършват същите или сходни задачи, като състезателите в Световната купа. За пръв път тази година е учредена и Купа на общините, чрез която се стимулира участието на отделни общини, разполагащи с екологични возила и собствен екипаж.

И като споменаваме състезание, имайте предвид, че за участие не се изискват специално модифицирани автомобили, а напротив – трябва да са абсолютно серийни, като екипажите не е нужно да са лицензирани пилоти и копилоти. Всеки желаещ, който разполага с екологично возило, може да подаде своята заявка до 23 юли, като се свърже с организаторите на сайта на надпреварата https://www.eco.interspeedracing.com.

Еко Рали България не е надпревара от скоростен тип, където най-бързият печели. Напротив, мероприятието стимулира икономичното, екологичното и отговорното шофиране. Участниците се движат по специален маршрут, описан в пътна книга, по време на който изпълняват така наречените регулаторни тестове, свързани с икономично каране, каране за точно време и т.н.

Официалният старт на Еко Рали България 2017 ще бъде в петък, 28 юли, от 19 часа на площад „Батенберг” в София. Преди това, също на площада, от ранния следобед ще започне и техническият преглед на екомобилите, съпътстван от официална програма.

В събота, 29 юли, участниците ще стартират по маршрут София – Бистрица – Железница – Самоков – Костенец - Боровец. В планинския курорт е предвидена нощувка и затворен парк за състезателните машини. В неделя, маршрутът общо взето ще е на обратно към София, като финалът е отново на площад „Батенберг”, а награждаването ще е вечерта в хотел „Балкан”.

Повече подробности за екологичната надпревара ще станат ясни във вторник 25 юли, когато ще е официалната пресконференция – от 11:30 часа в пресклуб „България” на Националния стадион „Васил Левски”.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

bTV се разделя с Антон Хекимян
Неизвестно за известните: Фил Найт основал империята Nike с $500 заем от баща си
Земеделският министър: Проверка показа, че надценката при млечните продукти стига до 70% в магазина
5 неща, които нарцисистите винаги правят, когато говорят с другите. И как да реагираме
Независима ли държава е България?
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
Установиха как ниските температури повишават апетита на бозайниците
Citi предупреди персонала си в Обединеното кралство за възможни съкращения