Ford избра Валенсия за новия си завод за електромобили

Ford избра Валенсия за новия си завод за електромобили

Ford избра Валенсия за новия си завод за електромобили

Автомобилният гигант Ford, който реорганизира дейността си, избра завод във Валенсия за производството на следващото поколение електрически превозни средства в Европа. Испанският град бе предпочетен пред Саарлуис, Германия, съобщи ВВС. „Пренасянето на нашата изцяло нова архитектура на електрически превозни средства във Валенсия ще ни помогне да изградим печеливш бизнес в Европа“, изтъкна Стюарт Роули, председател на европейското подразделение на Ford.

Компанията планира да продава само електрически автомобили в Европа до 2030 г., преди планираната забрана на ЕС за продажба на нови бензинови и дизелови превозни средства.

Променящата се стратегия ще наложи "значителни" загуби на работни места, тъй като за сглобяването на електромобили са необходими автоматизирани поточни линии с по-малко човешко участие.

Заводи, които не са в състояние да поемат поръчки за производство на електрически превозни средства, като съоръжението в Саарлуис, където работят 4600 души, са изправени пред заплахата от затваряне, след като забраната на ЕС за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили влезе в сила през 2035 г. Дори в заводите, в които се произвеждат електрически превозни средства - включително този във Валенсия, където работят 6000 души, Ford предупреди, че ще има съкращаване на персонал. Компанията вече освободи 12 000 от общо 50 000 служители в Европа.

Мултинационалната корпорация има още няколко производствени мощности в Европа – в Кьолн, Германия, Турция и Румъния, където се сглобяват електромобили.

Ford обеща да инвестира 2 млрд. долара в Кьолнската фабрика, където от следващата година ще бъдат произвеждани електрически автомобили по лицензирана технология от Volkswagen.

Регистрациите на такива превозни средства нараснаха с над 75%, от 108 000 през 2020 г. до 191 000 през миналата година. През декември те представляваха един на всеки четири продадени автомобила, докато вторият най-продаван автомобил в страната през годината беше електрическият модел 3 на Tesla.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ