Jaguar Land Rover и Tesla обединяват усилия в ЕС заради въглеродните емисии

Jaguar Land Rover и Tesla обединяват усилия в ЕС заради въглеродните емисии

Jaguar Land Rover и Tesla обединяват усилия в ЕС заради въглеродните емисии

Британският автомобилен производител Jaguar Land Rover (JLR) се обедини с американския си конкурент Tesla в Европа, за да спази разпоредбите на ЕС за въглеродните емисии и да избегне глоби. Това съобщава Financial Times, цитиран от ТАСС.

Според правилата на ЕС превозните средства, продавани в Общността, трябва да отговарят на нейните стандарти за емисии на CO2, които трябва да останат под средните им граници, или да плащат големи глоби. Конкурентните групи имат право да обединяват своите емисии, за да помогнат на компании, които се стремят да спазват разпоредбите на Брюксел.

Миналата година JLR пропусна целите за емисиите на CO2 на континента и плати глоба от 35 милиона британски лири (48,2 милиона долара). Санкциите бяха предизвикани от ниските продажби на електрическия автомобил Jaguar I-Pace, както и от значителния удар върху производството заради недостига на чипове. Обединяването на усилията с производителя на електрически автомобили Tesla, както и с неговия японски партньор Honda, който продава само една марка електрически автомобили в Европа, беше по същество признание от британския автомобилен производител за факта, че тази година отново ще надхвърли ограниченията на ЕС, отбелязва вестникът. 

Споразумението с Jaguar Land Rover от друга страна е стимул за американската компания, след като Fiat Chrysler Automobiles се оттегли от съответното споразумение с Tesla и Honda.

Друга група включва френски Renault, японски Nissan и Mitsubishi. Третата група бяха шведските автомобили Volvo cars, както и марката електрически превозни средства Polestar, създадена на базата на тази компания. Към тях в края на миналата година се присъедини и Ford Motor. В съответствие с правилата на ЕС други производители на автомобили могат да се присъединят към една от тези три групи.

JLR по-рано обяви, че компанията ще премине към електрически превозни средства през следващите години. Jaguar се очаква да бъде чисто електрическа луксозна марка до 2025 г., а 60% от продаваните автомобили Land Rover ще бъдат електрически до 2030 г. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ