Автомобили

Nissan се разграничи от председателя си

Nissan се разграничи от председателя си

Съветът на директорите на Nissan отстрани от председателския пост Карлос Гон след шокиращия му арест в понеделник по подозрения във финансови злоупотреби, потвърди японският автомобилен гигант, цитиран от Франс прес.

Случилото се създава сериозна несигурност за бъдещето на 19-годишното обединение между Nissan и Renault.

Френско-японският съюз, който през 2016 година бе разширен и включва японската Mitsubishi Motors, е разтърсен из основи от ареста на председателя на съвета на директорите на обединението Гон - емлбематична фигура в автомобилния сектор, отбелязва Ройтерс.

Гон оформи обединението и настояваше за по-дълбока интеграция, водеща евентуално и до пълно сливане между Nissan и Renault по настояване на френското правителство въпреки силните резерви на японската компания.

Японските медии писаха днес, че Карлос Гон е давал преки разпореждания на помощника си и члена на съвета на директорите на Nissan Грег Кели да фалшифицира данните за доходи му.

При продължаващите следствени действия са открити електронни писма от Гон до Кели, които потвърждават този факт.

Кели също бе арестуван в понеделник от следователи на Токийската прокуратура. Твърди се, че в продължение на пет години Гон е получил като възнаграждения от Nissan около 10 милиарда йени или почти 89 милиона долара, но е декларирал за плащане на данъци близо два пъти по-малка сума.

В момента Гон и Кели са задържани, след като окръжният съд на Токио удовлетвори искането на прокуратурата срокът на задържането им да бъде удължено с още 10 денонощия.

Според японските закони те могат да бъдат задържани до 20 дни без повдигнато официално обвинение, отбелязва Асошиейтед прес.

Днес по-късно министърът на икономиката и финансите на Франция Брюно Льо Мер ще се срещне в Париж с японския си колега Хирошиге Секо, за да обсъдят бъдещето на автомобилния съюз Renault-Nissan. Френската държава има 15-процентов дял в Рено.

64-годишният Гон бе главен изпълнителен директор на Nissan исан от 2001 година до миналата година. Той стана главен изпълнителен директор на Рено през 2005 година, като ръководеше двете компании едновременно. През 2016 година той стана председател на съвета на директорите на Мицубиши, след като Nissan придоби дял в по-малкия японски автомобилостроител.

62-годишният Кели се присъедини към Nissan в САЩ през 1988 година и стана член на съвета през 2012 година. През годините той е работил в областта на човешките ресурси и управлението на обединението.

През годините Гон бе важен символ на възстановяването на Nissan. Той управляваше производителя на елеткромобилите Leaf и луксозните автомобили Infinity от 1999 година, когато компанията бе на ръба на фалита, а той бе изпратен от Renault да я преобразува.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ