Автомобили

Opel плати 65 млн. евро глоба заради "дизелгейт"

Opel плати 65 млн. евро глоба заради "дизелгейт"

Германският производител на автомобили Opel плати глоба в размер на 64,8 млн евро заради "дизелгейт". Глобата бе наложена от прокуратурата във Франкфурт заради това, че част от дизеловите модели на Opel изхвърлят значително по-високи концентрации на вредни емисии от декларираното във Федералната служба по автомобилен транспорт (КВА) в Германия.

По този начин приключи разследването, довело през 2018 г. до мащабни обиски на централата на Opel в Рюселсхайм и на завода в Кайзерслаутерн. Подозренията в манипулиране на нивата на вредни емисии са свалени от компанията и лицата, отговорни за занижаването на показателите няма да бъдат съдени, съобщи агенция ДПА, цитирана от БГНЕС.

Разследващите във Франкфурт смятат, че е доказано, че Opel е нарушил изискванията на KBA по отношение на документацията в процеса на одобрение за няколко типа дизелови двигатели. През октомври 2018 г. службата по автомобилен транспорт нареди да бъдат изтеглени 96 000 дизелови автомобила Opel по целия свят, като около 32 000 от тях са в Германия. Ставаше дума за моделите Insignia, Cascada и Zafira, произвеждани от 2013 до 2016 г.

При тези автомобили са "идентифицирани неприемливи комутационни устройства", които причиняват повишените емисии на азотни оксиди. Ако температурата на въздуха падне под 17ºС, системата за управление на отработените газове започва да работи по-неефективно, става ясно от проверките.

Opel отговори с актуализация на софтуера, като продължи да настоява, че не е инсталирал устройства, които нарушават филтрацията на отработените газове. Така наречените "термични прозорци" служат за защита на двигателите, твърди автопроизводителят. 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ