Президентът на Nissan негодува: „Отношенията ни с Renault са неравноправни”

Президентът на Nissan негодува: „Отношенията ни с Renault са неравноправни”

Президентът на японския автомобилен концерн Nissan Хирото Саикава заяви, че сегашните съюзни отношения с френската група Renault са неравноправни.

Саикава посочи това в обръщение към сътрудниците си от компанията, предаде японската информационна агенция Киодо след ареста на вече уволнение Карлос Гон от поста председател на съвета на директорите на Nissan.

"Нашите отношения с Renault са неравноправни", подчерта Саикава. Той е недоволен от факта, че Рено има 43,4 на сто от японската корпорация, а тя държи само 15 на сто от акциите на френският си партньор в съюза и няма право на глас при определянето на неговата политика.

Сегашното ръководство на Nissan, според данни в медиите, иска също да се преразгледа споразумението, според което японската компания трябва да бъде оглавявана от представител на Renault, отбелязва ТАСС.

Третият партньор в този съюз е японската компания Mitsubishi Motors. Nissan притежава 34 на сто от нейните акции. Mitsubishi също се оглавява от Карлос Гон. Очаква се днес той официално да бъде уволнен и от този пост.

Карлос Гон, който бе арестуван миналата седмица по подозрение във финансови измами, отхвърли обвиненията, които му бяха отправени. Според данни на телевизия Ен Ейч Кей на разпита той е заявил, че не е възнамерявал да занижи сумата на възнагражденията си от Nissan. Същата позиция отстоява и арестувания с Гон вече бивш член на съвета на директорите на корпорацията Крег Кели.

Токийската прокуратура подозира, че Гон е декларирал не повече от половината от получените възнаграждения от близо 10 милиарда йени или 88,5 милиона долара.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ