САЩ плашат да наложат мита за автомобили, внасяни от Китай

САЩ плашат да наложат мита за автомобили, внасяни от Китай

Съединените щати изразиха съжаление от липсата на реформи в търговската политика на Китай и заплашиха да наложат мита за автомобили, внасяни от азиатския гигант, предаде Франс прес.

"До този момент Китай не е дошъл на масата (за преговори) с предложения, целящи значителни реформи" на търговските й практики, посочва в комюнике постоянният търговски представител Робърт Лайтхайзър.

В документа той критикува китайските мита от 40 на сто за вноса на американски коли. "Това е повече от 15-те процента, с които Китай облага другите си търговски партньори. (. . .) Съгласно искане на президента (Доналд Тръмп) ще проуча всички налични инструменти, за да се изравнят митата върху автомобилите", обяви Лайтхайзър.

Вносът на китайски коли е несъществена част от общия внос на автомобили в САЩ.

Робърт Лайтхайзър припомни, ме американският президент постоянно критикува търговската политика на Китай, която според него нанася сериозни вреди на американските компании и работници.

Тези коментари се появяват преди насрочената за края на седмицата среща на Тръмп с китайския президент Си Цзинпин по време на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес, на която ще разговарят за търговията.

Във вторник съветникът по икономическите въпроси в Белия дом Лари Къдлоу заяви, че според президента има голям шанс да се постигне споразумение и че той е отворен за такава възможност. Той обаче подчерта, че такова споразумение е обвързано с някои условия: защитата на интелектуалната собственост, премахването на митническите и немитническите бариери, както и принудителния трансфер на технологии на чуждестранни компании, развиващи дейност в Китай.

Митата за автомобилите бяха увеличение и от Вашингтон, и от Пекин след задълбочаването на търговския конфликт между тях, припомня Ройтерс. САЩ облагат с 25 процента китайските коли спрямо обикновените мита от 2,5 процента. Китай от своя страна понижи митата за всички страни до 15 процента, но наложи допълнителни 25 на сто контрамита за американските коли.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ