САЩ разследват дали вносът на автомобили застрашава националната сигурност

САЩ разследват дали вносът на автомобили застрашава националната сигурност

САЩ разследват дали вносът на автомобили застрашава националната сигурност

Министерството на търговията на САЩ започна разследване дали вносът на автомобили е заплаха за националната сигурност, което може да доведе до налагане на мита за колите, произведени в чужбина, съобщиха световните агенции.

Има доказателства, сочещи, че от десетилетия вносът от чужбина подкопава местната автомобилна промишленост, заявява министърът на търговията Уилбър Рос в изявление, цитирано от ДПА.

Разследването ще определи дали вносът на автомобили и автомобилни части "отслабва вътрешната ни икономика и може навреди на националната сигурност, посочва Рос.

В отделно комюнике президентът Доналд Тръмп заяви, че е казал на Рос да обмисли да започне разследване, отбелязвайки, че "основни сектори като автомобилите и автомобилните части са жизненоважни за сигурността ни като нация".

Подобни причини бяха използвани, за да се оправдае налагането на мита върху вноса на стомана и алуминий, които обтегнаха отношенията на САЩ с техни ключови съюзници.

Рос е изпратил писмо до министъра на отбраната Джеймс Матис, с което го информира за разследването, съобщи министерството на търговията.

Според ведомството през последните 20 години вносът на пътнически автомобили е нараснал от 32 процента от колите, продавани в САЩ, до 48 процента.

Между 1990 и 2017 г. според оценки на министерството заетостта в производството на автомобили в САЩ е намаляла с 22 процента макар американците да продължават да купуват коли с рекорден темп.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщи по-рано, позовавайки се на източници от администрацията на Тръмп, че се разглежда възможността за налагане на мита от 25 процента върху вноса на автомобили в САЩ, посочва БТА.

Евентуалното въвеждане на такива мита ще предизвика сътресения на международния пазар, предупреди японският министър на икономиката, търговията и промишлеността Хирошиге Секо.

Китай заяви, че твърдо ще защити правата и интересите си срещу това, което определя като злоупотребата на администрацията на Тръмп с разпоредбите за националната сигурност в търговията, допълва АП.

Злоупотребата с разпоредбите за националната сигурност ще подкопае многостранната търговска система и ще наруши реда в международната търговия, подчерта говорител на китайското министерство на търговията.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ