Автомобили

САЩ започват разследване на 580 хил. автомобила Tesla

САЩ започват разследване на 580 хил. автомобила Tesla

Регулаторите за автомобилна безопасност в САЩ са започнали разследване за безопасността на 580 хил. автомобили с марка Tesla, продадени от 2017 г. насам, заради решението на производителя на коли на ток да позволи да се играят игри на предния централен сензорен екран, предаде „Ройтерс“.

Националната администрация за безопасност на пътното движение (NHTSA) заяви, че предварителната ѝ оценка обхваща превозни средства Tesla Model 3, S, X и Y от периода 2017-2021 година. Функционалността, наречена “Passenger Play”, „може да разсее водача и да увеличи риска от катастрофа“, смятат от учреждението.

Агенцията ще „оцени аспектите на функцията, включително честотата и сценариите на използване на “Passenger Play“. По-рано през декември оттам посочиха, че разсеяното шофиране е причина за значителен брой от фаталните случаи на пътищата в САЩ. Застъпници за безопасността съобщават, че официалните данни подценяват проблема, защото не всички шофьори, участвали в катастрофи, по-късно признават, че са били разсеяни.

По-рано „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че Tesla е актуализирала софтуера и е добавила три игри, но превозните средства имат предупреждение с надпис: „Играенето, докато колата е в движение, е само за пътници.“

От вестника отбелязват още, че функциите в играта изискват потвърждение, че играчът е пътник, въпреки че и шофьорът може да играе само след натискане на един бутон.

През август NHTSA започна разследване на безопасността на 765 хил. коли Tesla за системата за асистирано шофиране след серия от катастрофи, включващи системата и паркирани аварийни превозни средства.

Предварителната оценка е първата стъпка, преди NHTSA да реши дали да премине към инженерен анализ, което трябва да се случи, преди агенцията да може да поиска изтегляне на коли.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ