Автомобили

Силен спад на котировките на Tesla, след като Мъск бе посъветван да продаде 10% от акциите си

Силен спад на котировките на Tesla, след като Мъск бе посъветван да продаде 10% от акциите си

Фючърсите на високотехнологичния индекс Nasdaq загубиха 0,1 на сто днес след десет поредни сесии на растеж, тъй като се очаква с отварянето на Уолстрийт акциите на Tesla да поевтинеят със 7%.

Книжата на компанията, котирани на борсата във Франкфурт, поевтиняха с около 9% в сутрешната търговия днес, тъй като инвеститорите се подготвят за предложената от главния изпълнителен директор Илон Мъск продажба на 10% от акциите му след анкета в Туитър, предаде Ройтерс.

Мъск, вече най-богатият човек в света, туитна в събота, че би искал да продаде 10% от акциите си, ако потребителите на социалната медия одобрят предложението.

Анкетата на Мъск в Туитър събра над 3,5 милиона вота и 57,9% от хората гласуваха с "да".

Мъск заяви по-рано, че ще трябва да упражни голям брой опции върху акции през идните три месеца, което би могло да доведе до плащане на значителни данъци. Продавайки някои от акциите си, той може да освободи средства за плащането на тези данъци.

"Бях готов да приема всеки резултат", каза Мъск след края на анкетата в Туитър.

Към 30 юни Илон Мъск е притежавал окло 170,5 милиона акции в Tesla и продажбата на 10% от тях би била на стойност около 21 милиарда долара според курса им при закриването на петъчната търговия, според изчисленията на Ройтерс.

Включвайки и опциите върху акциите, Мъск притежава 23-процентен дял в Tesla, автомобилната компания с най-голямата пазарна капитализация в света.

Демократите в Сената на САЩ представиха по-рано предложение за облагане с данъци на акции и други активи на милиардерите, за да се подпомогне финансирането на социалните програми на президента Джо Байдън и да бъде затворена вратичка в закона, която даваше възможност на свръхбогатите да отлагат до безкрайност плащането на данъци върху капиталовите печалби, припомня Ройтерс.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ