Mazda, Suzuki и Yamahа признаха за фалшифициране на данни за разход на гориво и вредни емисии

Mazda, Suzuki и Yamahа признаха за фалшифициране на данни за разход на гориво и вредни емисии

Mazda, Suzuki и Yamahа признаха за фалшифициране на данни за разход на гориво и вредни емисии

Японските концерни Suzuki, Mazda и Yamaha признаха, че са фалшифицирали данни за горивната ефективност и емисиите отработени газове на автомобили, месец след като това направи Nissan, съобщи днес министерство на транспорта на Япония, цитирано от Франс прес.

Установяването на новите нередности следва серия от скандали, сложили петно върху японската автомобилна индустрия. Нарушенията бяха разкрити след вътрешно разследване, поискано от властите на 23 производители на автомобили и мотоциклети, предаде БТА.

След тези разследвания излязоха наяве "неподходящи методи" при контрола на превозните средства в три от тези компании.

Suzuki отчете 6401 засегнати превозни средства или близо половината от автомобилите, подложени на тестване между 2012 и 2018 година.

Репутацията на автомобилния производител вече пострада преди две години, когато той призна, че е отчитал неправомерно резултатите на автомобилите си.

В случаите на Mazda и Yamaha фалшификациите са по-малки, те водят до съответно 3,8 процента и 2,1 процента разминаване при тестването.

Министерството обеща "да предприеме, ако е необходимо твърди мерки" след преглед на предоставените от компаниите доклади.

Повечето от останалите 20 компании не са отчели нередности, макар някои от тях все още не са предоставили резултатите от разследването.

В началото на юли Nissan, който си партнира с френския Renault и японския Mitsubishi Motors, призна, че не е отчитал коректно данните за емисиите отработени газове и горивната ефективност при някои от автомобилите си.

Няколко месеца преди това Nissan беше засегнат от друг скандал - компанията трябваше да изтегли близо 1 милион нови превозни средства, пуснати на пазара в Япония от 2014 година, след като бяха констатирани лоши практики при крайната им инспекция.

Друг производител, Subaru, също беше замесен в подобен скандал.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ