Автомобили

Tesla очаква 50% ръст на продажбите през тази година

Tesla очаква 50% ръст на продажбите през тази година

Американският производител на електрически Teslа прогнозира, че доставките на превозни средства на компанията ще нараснат с над 50% през тази година, въпреки продължаващите проблеми с веригите на доставки, предаде Ройтерс.

Оптимистичната прогноза на главния изпълнителен директор на фирмата Илон Мъск дойде, след като тя отчете рекордни приходи за последното тримесечие, надминавайки прогнозите на анализаторите.

Приходите на автомобилния концерн достигнаха 17,72 млрд. долара през четвъртото тримесечие на миналата година, докато прогнозите бяха за приходи от 16,57% млрд. долара. Фирмата на Илон Мъск отчете печалба на акция от 2,52 долара, докато очакванията бяха за печалба от 2,36 долара.

Въпреки всичко обаче Tesla не е имунизирана срещу недостигът на чипове, който засегна целият автомобилен сектор.

Компанията подчерта, че увеличаването на производството в новите фабрики край Берлин, Германия, и в Остин, Тексас, ще зависи от възстановяването на глобалните вериги на доставка и успешното въвеждане на нови технологии.

Мъск заяви, че тази година компанията няма да пусне нови модели на пазара, но изрази надежди това да се случи през следващата година, когато се очакват премиерите на Cybertuck, Semi и Roadster.

Компанията също така работи по електрически автомобил, който ще с предлага за 25 хил. долара, като през 2020 г. Мъск обеща този модел да излезе на пазара след 3 години.

„Все още очакваме ограничения на производството заради чиповете“, коментира Мъск по време на конферентен разговор с инвеститори.

Той каза, че продажбите на компанията ще надхвърлят тези от миналата година с над 50%, което означава, че компанията очаква да достави повече от 1,4 милиона превозни средства тази година.

От Tesla посочват, че тази цел може да бъде постигната дори само с наличието на настоящите й фабрики във Фримонт, Калифорния, и Шанхай.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ