Автомобили

Tesla отново вдига цените в САЩ и Китай

Tesla отново вдига цените в САЩ и Китай

Американската компания Tesla повиши цените на своите електрически превозни средства в САЩ и Китай, след като главният изпълнителен директор на фирмата Илон Мъск предупреди за инфлационен натиск върху бизнеса, предаде Си Ен Би Си.

Компанията повиши цените на всичките си модели в САЩ, докато в Китай увеличението засяга определени варианти на Model 3 и Model Y. Това е второ повишение на цените за последната седмица.

От Tesla не посочиха причина за увеличенията и не отговориха веднага на искане за коментар от Си Ен Би Си.

По-рано тази седмица обаче Мъск написа в Twitter, че Tesla, както и неговата космическа компания SpaceX са изправени пред значителен инфлационен натиск по отношение на суровините и логистиката

Цените на суровините, като например никела, който е ключово компонент в производството на електрически превозни средства, нараснаха значително след началото на руската инвазия в Украйна.

Междувременно избухването на нови огнища на COVID-19 в Китай и въвеждането на строги ограничителни мерки в някои градове създават допълните предизвикателства за така или иначе обтегнатите вериги за доставки. Автомобилната индустрия продължава да страда и от недостиг на полупроводници.

Във вторник на китайският уебсайт на Tesla се вижда, че началната цена на Model 3 Performance е 367 900 юана (57 648 долара). „Саут Чайна морнинг пост“ съобщи на 10 март, че цената е била 349 900 юана след предишно увеличение през този ден.

Моделът Y Long Range в Китай сега струва 375 900 юана - в сравнение с предишната цена от 357 900 юана. Моделът Y Performance в момента е на цена от 417 900 юана, спрямо 397 900 юана по-рано.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
По-убедителни и харизматични в две стъпки
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива