Volkswagen увеличава производство на батерии в Китай

Volkswagen увеличава производство на батерии в Китай

Volkswagen увеличава производство на батерии в Китай

Германският автомобилен гигант "Фолксваген" (Volkswagen) обяви, че е сключил споразумение с китайски партньори за създаване на две съвместни дружества с цел подсилване на производството на електрически батерии, предаде Франс прес. 

Продажбите на електромобили на Volkswagen в Китай са се увеличи над четири пъти за една година, а компанията предвижда към 2025 г. да продава в страната 1,5 милиона превозни средства на възобновяеми енергии. За да засили позицията си в този сегмент и да осигури доставките на батерии, групата ще създаде две съвместни предприятия с китайските "Хуаю колбалт" (Huayou Colbalt) и "Тсиншан груп" (Tsingshan group).

Двете партньорства се очаква след време да доведат до понижаване с 30 до 50 на сто на цената на всяка батерия, уточни "Фолксваген". "Хуаю" е специалист по материали за литиево-йонни батерии, а "Тсиншан" е гигант в областта на никела и неръждаемата стомана.

Първото съвместно предприятие на Volkswagen с тези две фирми ще бъде основано в Индонезия. Там ще се произвеждат никел и кобалт - два метала, абсолютно необходими за батериите. Второто съвместно предприятие ще бъде само с "Хуаю" и ще се специализира в рафиниране на суровини.

През 2020 г. германският гигант обяви мащабна инвестиция от над 2 милиарда евро в Китай, с 50-процентно участие в компания за превозни средства и местен производител на батерии, "Гоушън хай-тек (Gotion High-Tech).

Година по-рано германската група обяви споразумение с друга китайска група, "Ганфън" (Ganfeng), за да си доставя десет години литий - основен компонент за батерии за електромобили. Автомобилостроителите в Китай се съревновават да се наложат на пазара на електромобили, който се възползва от субсидии за закупуването. Тези помощи обаче бяха намалени с 30 процента от 1 януари и ще изчезнат напълно до 31 декември 2022 г. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ