Абонатите на видео стрийминг услуги са надхвърлили 1 млрд. през 2020-та

Абонатите на видео стрийминг услуги са надхвърлили 1 млрд. през 2020-та

Броят на абонаментите за онлайн видео стрийминг услуги в световен мащаб е достигнал 1.1 млрд. през 2020 година според данни, публикувани от Филмовата асоциация на САЩ. Това постижение ясно показва отражението на пандемията от COVID-19 върху хората, търсещи нови начини за развлечение от дивана в хола.

На този фон глобалните приходи от боксофиса се сринаха с над 30 млрд. долара до едва 12 млрд. долара заради масовото затваряне на киносалони по целия свят, посочват от асоциацията, цитирани от „Уолстрийт Джърнъл“. Спадът е същински погром на фона на рекордните 42.3 млрд. долара, постигнати през 2019 година.

Промените в поведението на потребителите и в Холивуд предизвика исторически растеж на платформи като Netflix и Disney+. Докато хората се насочиха към дигитални възможности, достъпни за тях у дома и на мобилни устройства, абонаментите за стрийминг се увеличиха с 26% спрямо предходната година. Само в САЩ броят им е нараснал до 308.6 млн. или с 32%.

Дори и след отварянето на кината в много части на света, стрийминг моделът продължава да доминира. Наскоро Netflix премина границата от 200 млн. абонати, докато Disney+ се похвали с над 100 млн., макар че бе лансирана едва преди около година и половина. Играчите на този пазар стават все повече, а сред тях са още Amazon Prime Video и HBO Max.

С нарастването на абонатите Холивуд бълва ново и ново съдържание, особено под формата на сериали, които задържат вниманието на потребителите за по-дълго. През 2020 г. продуцентските къщи в САЩ са създали и разпространили в онлайн платформи общо 537 проекта – значително висок резултат спрямо отчетените 381 година по-рано.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ