Акционери на Nestlé настояват компанията да напусне Русия

Акционери на Nestlé настояват компанията да напусне Русия

Nestlе  да се оттегли изцяло от Русия, настояват акционерите на мултинационалната компания, базирана във Вьове, Швейцария. Организацията им Actares засили натиска си в понеделник, след призива на украинския президент Володимир Зеленски швейцарски компании да спрат бизнеса си в Руската федерация. „Бизнесът в Русия работи, въпреки че децата ни умират и градовете ни са разрушени“, обяви Зеленски. Според него това противоречи на слогана „Добра храна, Добър живот” и социално-отговорната политика на компанията.

Nestlе спря целия си внос и износ за Русия, включително капсули кафе Nespresso и бутилирана вода S.Pellegrino, но запази доставките на жизненоважни продукти като бебешка храна Gerber.

Групата защити решението си да остане в Русия, като заяви, че не печели от операциите си там след натиска на Украйна. Позицията на Nestlе е, че вече е „значително намалила“ дейността си в Русия, като е спряла целия внос и износ, както и инвестициите в реклама, но е направила изключение за някои „основни продукти“.

Nestlе има над 7000 служители в Русия. Делът на този пазар в общите приходи на компанията е 2% е за 2021 г. те възлизат на 87 млрд. франка. Шестте ѝ руски фабрики все още работят и зареждат търговската мрежа в страната.

В социалните мрежи циркулира призив за бойкот на продуктите на Nestlе.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ