Акционерите на Toshiba отхвърлиха разделянето на корпорацията на две компании

Акционерите на Toshiba отхвърлиха разделянето на корпорацията на две компании

Акционерите на японската корпорация "Тошиба" (Toshiba) не са подкрепили на днешното си заседание плана на ръководството да я раздели на две компании, съобщи телевизия "Ен Ейч Кей", цитирана от ТАСС.

Срещу тази инициатива за застанали големи акционери. Решението им няма юридическа сила, но ръководството на корпорацията ще трябва да преразгледа стратегията си за преструктуриране, за да понижи недоволството сред акционерите, според информацията на японската телевизия.

Плановете за разделяне са свързани с намерението на шефовете на "Тошиба" да повишат пазарната капитализация на цялата група чрез създаването на компании с различни източници на формиране на печалбата и стратегия на развитие. Очакванията бяха една от новите компании да се заеме с електронни компоненти, включително полупроводници, а другата а да отговаря за тежкото промишлено оборудване и управление на имуществото на групата, сочат данни на в. "Никкей", предава БТА. 

Състоянието на "Тошиба" се е понижило след ядрената авария във "Фукушима“ през март 2011 г., когато цунами в Североизточна Япония извади от строя три реактора, отбелязва Асошиейтед прес. Компанията е ангажирана в скъпоструващи и рисковани операции за изваждането им от експлоатация, които ще отнемат десетилетия. 

През последните години "Тошиба" преживява криза заради разразилия се през 2015 г. огромен скандал за фалшифициране на финансови отчети, както и понесените сериозни загуби през 2017 г. заради фалита на американското си подразделение. Ситуацията допълнително се усложнява от тлеещия конфликт между ръководството и редица големи акционери, допълва ТАСС.  

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ