Американска компания придобива българската "Транзакт Юръп“ за 30 млн. евро

Американска компания придобива българската "Транзакт Юръп“ за 30 млн. евро

Американската финтех компания „ГрийнБокс ПОС“ (GreenBox POS) придобива българската „Транзакт Юръп“ в сделка за 30 млн. евро в брой, става ясно от решение, публикувано на сайта КЗК. Регулаторът е одобрил сделката без да прави анализ, тъй като компаниите не преминават изискуемите прагове за оборотите в предходната година.

GreenBox POS обяви намеренията си за сделката през лятото на 2021 г. „Придобиването ще позволи на GreenBox да разшири своите предложения, включително търговски сметки, разплащателни сметки, форекс услуги и множество други услуги за бъдещи европейски клиенти, както и разширяване на услугите за местните ѝ клиенти в Европа“, коментира купувачът в съобщение. КЗК образува производството за произнасяне през декември миналата година

„Транзакт Юръп“ е бившата компания за бързи кредити „Ти Би Ай Кредит“, която беше продадена през 2015 г. Новият собственик препозиционира дейността на дружеството към платежни услуги за търговци.

Одобрение на сделката трябва да даде и БНБ.

GreenBox POS използва собствена блокчейн технология за токени за изграждане на персонализирани решения за плащане. „Транзакт Юръп“ ЕАД е регулирана от ЕС институция за електронни пари със седалище в София, България, и е пълноправен член на Visa и MasterCard за дейност по приемане на плащания и за издаване на електронни пари, както и пълноправен член на China UnionPay за приемане на плащания.

„Транзакт Юръп“ също така има пълен лиценз на институция за електронни пари (лиценз за EMI) и е директен член на Единната зона за плащания в евро (SEPA). Компанията има и възможност да издава и предлага IBAN номера на сметки в евро и да продължи дейността си в Обединеното кралство.

Двете компании вече започнаха да си сътрудничат по отношение на банковите възможности, като например издаване на карти. Разпределението на приходите и сътрудничеството за лицензиране ще останат в сила до официалното приключване на сделката.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ