Банките - много по-добре капитализирани, отколкото през 2008-а

Банките - много по-добре капитализирани, отколкото през 2008-а

Банките - много по-добре капитализирани, отколкото през 2008-а

„Не бива да се притесняваме толкова за стабилността на банките. Банките днес глобално са много по-добре капитализирани, отколкото през 2008 г. Големите банки в света бяха причина за предишната криза, а сега са инструмент, който ще бъде използван за излизане от кризата“. Това заяви в ефира на Нова телевизия финансистът Левон Хампарцумян.

По думите му банките са толкова добре, колкото са техните клиенти. „Когато има затруднени клиенти, и банките се затрудняват. Банките ще направят необходимото, за да помогнат, но не могат да компенсират на 100%. На банковите институции са им дадени инструменти, за да могат да проявят гъвкавост, подкрепа и солидарност в тези моменти на криза“, посочи Хампарцумян.

На въпрос дали ще се предлагат потребителски кредити с ниски лихви предвид трудната ситуацията, финансистът обясни, че това зависи от търговската политика на всяка банка. Според него обаче, ако един клиент е добър, то и банките ще проявят гъвкавост.

„Това ще бъде изключително лоша година, но светът не свършва“, прогнозира  финансистът Левон Хампарцумян.

По думите му вероятно еврото ще става по-скъпо. „Когато то поевтинява спрямо долара, експортните възможности в Европа нарастват. Как ще се възстановим от пандемията, никой не знае. Когато премине кризата, ще може да се направи оценка на икономиката. Тогава ще се вземат мерки за нейното възстановяване“, заяви още Хампарцумян.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ