Бизнес доверието в Япония спада

Бизнес доверието в Япония спада

Бизнес доверието в Япония спада

Тримесечното проучване на бизнес перспективите в Япония, проведено от Японската централна банка (Bank of Japan), отчита спад на бизнес доверието, информират Асошиейтед прес и ДПА.

Индексът "Танкан" за големите компании се е понижил с 2 пункта до 19 пункта на фона на засилването на опасенията от напрежението в световната търговия, отбелязвайки трето поредно тримесечие на понижение.

Анализатори, анкетирани от агенция Киодо, очакваха по-добър резултат от 22 пункта.

Положителните цифри сочат, че оптимистите за развитието на японската икономика превишават песимистите, но разликата между двете групи намалява.

Това проучване се очаква като важен икономически показател за Япония, предаде БТА.

Концерните, обхванати от анкетата, включват автомобилостроителите и производителите на електроника, които са основен стълб на японската икономика.

Японският икономически растеж зависи силно от износа и всяко забавяне в транстихоокеанската търговия може да засегне бизнес доверието. Несигурността, породена от търговския конфликт със САЩ, може да блокира инвестициите, тъй като производителите изчакват дали продажбите и резултатите им ще бъдат повлияни негативно от новите мита и други търговски мерки на Вашингтон.

Индексът, отчитащ оптимизма на големите компании от непроизводствения сектор, също се е понижил - от 24 до 22, сочи проучването.

Големите компании от производствения и непроизводствения сектор очакват инвестициите им да се увеличат с 13,4 на сто на годишна основа през текущата финансова година, която ще приключи в края на март 2019 година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ