Бизнесът в София започва да се възстановява

Бизнесът в София започва да се възстановява

Продължава преодоляването на икономическите последствия от covid-кризата. Добрата новина е, че бизнесът в София започва своето възстановяване. Това заяви на пресконференция председателят на Надзорния съвет на общинската Агенция за инвестиции Николай Стойнев. 

Той определи 2021 г. като доста сложна година, свързана с редица предизвикателства за бизнеса и за икономиката в столицата. "По данни от преброяването на населението София се увеличава с близо 200 000 души - тя е атрактивна за живот и бизнес, но това поставя сериозни предизвикателства пред местната власт", посочи Стойнев. 

"Общинската Агенция за инвестиции винаги се стремяла да предоставя добри условия за бизнес и да бъде "вратата" за отношенията със Столичната община. През изминалата година приехме няколко решения на Столичния общински съвет, за да създадем облекчения предимно за малкия бизнес. Над 7,5 млн. лв. са останали в бизнеса благодарение на отстъпките, направени от Столичната община за бизнеса, като намаление в наемите например", каза Николай Стойнев.

Изпълнителният директор на Агенцията по инвестиции Мария Христова съобщи, че през последната година имат общо 76 запитвания от малкия и среден бизнес, които се отнасят основно до възможностите за съдействие от страна на агенцията, предоставяне на безплатна бизнес информация и "про боно". В Агенцията са постъпили запитвания от големи международни компании, като например голяма индийска компания от автомобилната индустрия, от IT сектора, както и компании от креативната индустрия, добави тя. Те са заявили намерение да инвестират в София, като всяка от тях смята да назначи между 150 и 300 души, на които да заплаща месечно възнаграждение между 3500 и 9000 лева. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ