България е подобрила позициите си в 16 от 26 икономически класации

България е подобрила позициите си в 16 от 26 икономически класации

България е подобрила позициите си в 16 от 26 икономически класации

България е подобрила позоциите си в 16 от 26 световни икономически класации. Това сочат данните от изследването "България в цифри" на Българската търговско-промишлена палата, предаде БНТ. В 8 класации обаче имаме влошаване и то по ключови показатели. 

Световните класации са компас за големите инвеститори, твърдят от Българската търговско-промишлена палата. А класацията на Световната банка показва, че средата за правене на бизнес у нас се е влошила.

Тази година бележим спад с 9 позиции. Според анализа на промишлената палата причината е, че в други държави се правят по-настойчиви реформи на фона на бездействието в някой области у нас.

Класацията показва още, че по-лесно е да се прави бизнес в Румъния, Сърбия и Северна Македония, която е на 11-то място.

Неособено благоприятни са и условията за откриване и закриване на фирма заради тежката бюрокрация. По показател получаване на кредити има спад с цели 18 позиции. Напредък бележим по издаването на разрешителни за строеж, защитата на инвеститорите и изпълнението на договори.

А в класацията по върховенство на закона сме на 54-то място от общо 126 страни. За сравнение Румъния е преди нас на 31 място, а Сърбия - чак на 78-мо.

"Бяха направени някои стъпки, но очевидно, че това не е достатъчно. По-бързо и по-здраво се пипа в други страни. Не си ли подобрим там позициите, въпреки макроикономическите показатели ще имаме затруднения с привличането на инвеститори. Ще започнем да имаме и затруднения и с това, че някои български фирми ще предпочитат други дестинации за разширяване или прехвърляне на своето производство", коментира Цветан Симеонов - председател на Българската търговско-промишлена палата.

В същата класация най-лоши са резултатите ни по показателите за корупция и ограничения върху правителството. Според други проучвания пък икономическата свобода у нас се е увеличила значително - с 10 пункта, по-конкурентоспособни сме и бележим просперитет. В топ 10 сме по атрактивност за аутсорсинг компаниите, а като наши предимства са отбелязани ниските данъци и състоянието на 4G мрежата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ