Финанси
|Компании
|Енергетика
|Икономика
|България: Сладоледът с фипронил може и да бъде пуснат в продажба
12,5 тона сладолед, в чието производство е използван яйчен прах, съдържащ фипронил, може да бъдат пуснати в продажба, ако се докаже, че количеството инсектицид в него е под 0,005. Това стана ясно от думите на д-р Камен Николов от Българската агенция по безопасност на храните пред Нова тв.
"Има регламент от 2014 г., според който, ако в готов продукт или в суровина количеството на фипронил е под 0,005, той не е опасен за потребителя. Производителят на сладоледа трябва за собствена сметка да направи анализ на този готов продукт и ако резултатът е под тази граница, ние ще освободим стоката за свободна реализация. Тъй като все още нямаме този резултат, стоката стои под възбрана", поясни Николов.
„В Европа няма нито един случай на пострадали потребители. Световната здравна организация определя този инсектицид като умерено токсичен. За него няма нито долна, нито горна граница за токсичност”, съобщи той и подчерта, че рискът за потребителите е нисък.
Ключови думи
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.