DHL ще работи с дронове на български стартъп

DHL ще работи с дронове на български стартъп

Българският стартъп за безпилотни товарни дронове Dronamics работи заедно с водещия германски гигант в областта на логистиката и доставките DHL, предаде Ройтерс.

Това е втората голяма германска транспортна компания, която обявява партньорство с българския стартъп. Миналия месец компанията Hellmann, която генерира оборот от 2,5 млрд. долара годишно и има 10 000 служители, обяви, че е подписала споразумение за доставка на дронове с Dronamics.

Българският стартъп предоставя частично решение на тези проблеми, като предлага безпилотни дронове, които могат да транспортират 350 килограма товар на 2500 километра. Апаратите могат да излитат и да кацат единствено на летища, а компанията вече е подписала споразумения с 39 летища в 13 държави в Европа и обсъжда такава възможност и в Австралия и Канада. За сравнение друга германска компания DB Schenker работи с друга подобна компания – Volocopter – чиито дронове могат да изминават 200 км с 40 кг товар.  

Поради редица противоепидемични мерки доставките чрез транспортни самолети бяха ограничени и се достигна до хаос и забавяне при морските доставки заради дефицит на товарни контейнери.

DHL, които са част от Deutsche Post, вече изпробват доставки с по-малки дронове за пренасяне на документи и лекарства за някои дестинации в Германия, Танзания и Китай.

„Вярваме, че сега е времето да се изследва възможността за подобни доставки. Вярваме, че карго дроновете ще бъдат основен елемент на следващото поколение доставки“, се казва в съобщението на DHL.

Първите дронове на Dronamics, които ще бъдат подходящи за серийно производство, ще бъдат готови през октомври, съобщава главният изпълнителен директор на компанията Свилен Рангелов. Те ще могат да правят  доставки на около 100 км.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ