Борисов призова бизнеса: Давайте по-големи заплати!

Борисов призова бизнеса: Давайте по-големи заплати!

Борисов призова бизнеса: Давайте по-големи заплати!

Дайте по-големи заплати, за да не бягат българите, отправи общ призив към бизнеса в България Бойко Борисов  на дискусията „Бизнесът и правителството в един отбор”, организирана от Българския форум на бизнес лидерите в България. Облекчаваме условията за наемане на работна ръка от трети страни като Украйна, Беларус, Молдова, а "нашите хора отиват да работят във Франция и Италия. Не може ли така да си направим заплатите, че българите да останат тук?!", заяви премиерът и отново подкани бизнеса: "Имате всички условия за това, ръстът гони 4%, надделяхме над контрабандата, инвестициите растат."

Преди 2 г. контрабандата на цигари беше 34%, фирмите искаха да напускат България, сподели Борисов. Сега "по техни данни, не по наши, тя е под 7%, дори върви към 6%. Смятайте вие колко милиарди са отивали на година не в сив, а направо в черен сектор, подчерта той.

Цигарите са най-бързо превъртащата се стока, "какви усилия ми костваше да събера данъчни, полиция, ДАНС, ГДБОП,  прокуратурата да си обменят данните масивите с информация за цигарите...но, по този начин дойде и резултатът". обясни Борисов. Сега правим същото с алкохола, с горивата, обясни премиерът. "Така че, мисля, че в битката с контрабандата надделяхме. Обаче за два месеца служебно правителство и приходите паднаха с 200 милиона лева", допълни Борисов. Има много неща, които като приключат, престават да бъдат интересни, без да се оценява какъв огромен труд е положен, но ние сме пример за останалите държави, обобщи той. Към ретроспекцията на успехите на оглавяваните от него правителства той добави и усвояването на еврофондовете. "Когато се заехме с еврофондовете, усвояването беше 0,48 процента. Сега сме  7-ми и 20 държави в ЕС са след нас.", отбеляза премиерът.

"Радвам се на инвестициите, които се правят сега, защото те са в заводи. Преди имаше преки инвестиции, които пряко се закачаха на електромерите на хората и държавата ги дотираше. Това не са инвестиции, защото ние миналата година платихме 1.2 млрд. лева дотации за тях", каза още той. Сега увиваме с фолио оборудването, пристигнало на площадката в Белене, добави Борисов.
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ