Брекзит засилва натиска върху ирландската бира Guinness

Брекзит засилва натиска върху ирландската бира Guinness

Тъмна бира от изпечени зърна малц, покрита с гъста кремообразна пяна, сервирана в стъклена чаша с келтска арфа. Това е Guinness - емблематичната ирландска напитка, чието производство би могло да се наруши от Брекзит, информира Франс прес.

От 1778 година тя се произвежда в пивоварната Saint James Gate в Дъблин, огромен тухлен комплекс, разположен на брега на река Лифи, която пресича ирландската столица.

От пивоварната всяка сутрин към северната част на острова тръгват камиони цистерни, пълни с ценната течност.

По пътя те преминават през невидимата граница с британската провинция Северна Ирландия, за да стигнат до Белфаст, където елексирът се налива в бутилки или кегове, преди да се завърне в Дъблин и да се натовари на кораб за износ.

В рамките на преговорите за Брекзит Обединеното кралство и ЕС се ангажираха да не установяват никаква физическа инфраструктура, която може да попречи на свободното преминаване на хора и стоки през ирландската граница след излизането на Великобритания от ЕС. Така ще се запази Споразумението от Разпети петък (Белфасткото споразумение, бел. ред.). То е подписано през 1998 година и слага край на 30-годишния кървав конфликт между протестантите-юнионисти и католиците-републиканци от Северна Ирландия.

След предвидения за 29 март 2019 година Брекзит обаче тази граница ще стане външна за митническия съюз на ЕС и за единния европейски пазар. Двете страни все още не са успели да се споразумеят за задоволително решение на проблема.

С наближаването на крайния срок призракът на нов граничен контрол безпокои ирландската пивоварна индустрия. "Всяко забавяне по логистичната верига, дори с 1 час, би довело до допълнителни разходи за стотици евро на камион", каза директорът на Федерацията за алкохолни напитки на Ирландия Патриша Калън.

Тази сума е значителна, тъй като 23 000 тежкотоварни камиона пресичат всяка година границата в името на доброто функциониране на тази индустрия.

Марката Guinness принадлежи на гиганта Diageo, който с оборота си от 14 милиарда евро през 2017 година, изглежда достатъчно силен, за да поеме удара. Компанията обаче разполага с верига за доставки, която включва стотици малки компании в Ирландия. Те снабдяват с основни суровини и досега не са си задавали въпроса за пресичането на границата.

"Да разполагаме с граница, през която могат да преминават безпроблемно хора и стоки, е особено важно за нас", призна президентът на Diageo Europe Джон Кенеди.

Ако се възстанови митническият контрол, "ще намерим някакво решение, ние сме голяма компания", заяви той. Кенеди обаче казва, че въвеждането на подобен контрол, би могло да се превърне в "огромно бреме" за цялата верига от доставчици.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ