Бундесбанк: Слаб растеж, но рецесия няма да има

Бундесбанк: Слаб растеж, но рецесия няма да има

Бундесбанк: Слаб растеж, но рецесия няма да има

Растежът на германската икономика, най-голямата в Европа, ще остане слаб през четвъртото тримесечие. Няма обаче причина за страх от рецесия, а дори има признаци, че перспективите за мащабния промишлен сектор може би се стабилизират. Това заключава Бундесбанк в месечния си доклад, публикуван днес и цитиран от Ройтерс.

Германия избегна рецесия с растеж от 0,1 на сто за миналото тримесечие, но цифрата вероятно сочи стабилизиране, а не съживяване, тъй като ориентираните към износ сектори продължават да страдат, отбелязва агенцията.

"Забавянето на германската икономика вероятно ще продължи през четвъртото тримесечие на 2019 година", посочва в доклада си централната банка. "Само че вероятно няма да се засили значително. Както стоят нещата в момента, общият брутен вътрешен продукт малко или много би могъл да е в застой", допълва банката, цитирана от БТА.

Глобалната търговска война, забавянето на китайската икономика и промяната в потребителските навици тласнаха към рецесия германската промишленост, но вътрешната икономика се оказва неочаквано издръжлива, припомня Ройтерс.

Част от обяснението е, че компаниите запазват персонала си дори в тежък период от страх, че ще им бъде трудно да намерят квалифицирани работници, щом спадът отмине.

"От днешната изгодна позиция няма причина да се страхуваме, че Германия ще изпадне в рецесия", твърди Бундесбанк.

Институцията отбелязва също, че има известни колебливи признаци на стабилизиране на търсенето в промишлеността и допълва, че вътрешната икономика вероятно ще продължи да бъде движеща сила.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ