БВП на България нарасна с рекордните 9,9% на годишна база през второто тримесечие

БВП на България нарасна с рекордните 9,9% на годишна база през второто тримесечие

БВП на България нарасна с рекордните 9,9% на годишна база през второто тримесечие

Брутният вътрешен продукт на България нарасна с 9,9% през второто тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на предходната година, показват сезонните данни на Националния статистически институт. Това е най-големият ръст за последните 30 години. При експресната оценка на НСИ бе отчетен ръст от 9,6%.

Спрямо първото тримесечие на 2021 г. е отчетено повишение от 0,6%.

По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт през второто тримесечие на 2021 г. възлиза на 31 167 млн. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 4 513 лв. от стойностния обем на показателя. При среден за тримесечието валутен курс от 1,623855 лв. за 1 щатски долар БВП възлиза на 19 193 млн. долара и съответно на 2 779 долара на човек от населението. Преизчислен в евро, БВП е съответно 15 935 млн., като на човек от населението се падат 2 308 евро.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през второто тримесечие на 2021 г. възлиза на 26 951 млн. лв. по текущи цени.

През второто тримесечие на 2021 г. относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката е 3,6 на сто и запазва равнището си спрямо същото тримесечие на предходната година.

Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0,8 процентни пункта до 27,2 на сто.

 Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сектора на услугите, се увеличава до ниво от 69,2 на сто при 68,4 на сто през съответния период на предходната година.

За крайно потребление през второто тримесечие на 2021 г. се изразходват 78,9 на сто от произведения БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 18,7 на сто от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително.

Според сезонни данни през второто тримесечие на 2021 г. спрямо предходното тримесечие брутната добавена стойност в икономиката нараства с 0,4 на сто. По предварителни данни за второто тримесечие на 2021 г. крайното потребление нараства с 2 на сто, а бруто капиталообразуването - с 0,5 на сто.

Износът на стоки и услуги намалява равнището си спрямо предходното тримесечие по сезонни данни с 0,5 на сто, а вносът на стоки и услуги - с 0,9 на сто.

През второто тримесечие на 2021 г. в сравнение със същото тримесечие на предходната година според сезонни данни брутната добавена стойност се увеличава с 8,4 на сто. По отношение на компонентите на крайното използване влияние за регистрирания икономически ръст има бруто капиталообразуването с увеличение от 12,2 на сто и крайното потребление с увеличение от 6,2 на сто. Износът на стоки и услуги се увеличава с 20,4 на сто, а вносът на стоки и услуги - с 28,4 на сто в сравнение с второто тримесечие на 2020 година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги