CATL очаква глобален дефицит на литий за батерии още през 2022 г.

CATL очаква глобален дефицит на литий за батерии още през 2022 г.

Един от най-големите производители на батерии в света китайската корпорация CATL обяви, че очаква глобален дефицит от литий още през следващата година, предаде Ройтерс.

Очакванията са догодина поръчките за литиево-йонни батерии силно да започнат да се увеличават и да се утроят до 2025 г. Така още през 2022 г. ще започне да се усеща недостиг на литий. Основната причина е производството на електрически автомобили, които регистрират рекордни продажби през миналата и тази година и очевидно ще се радват на все по-голям комерсиален успех. Голямото търсене на батерии обаче води до повишение на цените - основният източник на литий вече е три пъти по-скъп.

Според CATL решението е в нитриево-йонни батерии, които ще могат в известна степен да балансират глобалния пазар на батерии.

Този тип батерии, които все още са в етап на разработка, не съдържат литий, кобалт или никел, които са основни компоненти на досега популярните батерии. В същото време натрият е шестият най-често срещан елемент на планетата.

За да има обаче икономическа логика в използването на новите батерии, които използват натрий, корпорациите трябва значително да подобрят капацитета на този тип продукти.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ