Централната банка на Япония продължава със стимулите

Централната банка на Япония продължава със стимулите

Централната банка на Япония продължава със стимулите

Централната банка на Япония обяви днес, че ще запази паричната си политика, която е насочена да стимулира растежа на третата в света икономика, предаде ДПА.

"Японската икономика вероятно ще продължи да нараства с темп, който ще бъде по-висок от отчетения през финансовата 2018 година", се посочва в комюникето на Bank of Japan.

Банката очаква страната да увеличи брутния си вътрешен продукт от 1,6 на сто през сегашната финансова година, която приключва в края на март 2019 година. Това е повишение нагоре спрямо предишната предварителна оценка за икономически растеж от 1,4 на сто.

Инфлацията през март в Япония е ускорила темпа си за 15-и пореден месец и цените на потребителските стоки са се повишили с 0,9 на сто.

Безработицата в Япония е останала непроменена през март спрямо февруари на равнище от 2,5 на сто. Промишленото производството обаче е нараснало за втори пореден месец, отчете днес правителството.

Броят на работещите в Япония през март е бил 66,2 милиона, което е увеличение с 1,87 милиона или с 2,9 на сто спрямо същия месец година по-рано, уточни министерството на вътрешните работи и комуникациите.

Промишленото производство се е увеличило с 1,2 на сто през март спрямо февруари. Тези данни превишиха очакванията на икономическия всекидневник "Никей", който прогнозираше нарастване с 0,4 на сто и последваха скока с 2 на сто през февруари.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ